Hallands Nyheter

Många övergivna missar att ta hand om

Halland: Just nu är det hemlösa katters vecka och behovet av nya hem är som vanligt stort. Oansvariga djurägare gör att Falkenberg­s Djurskydds­förening ser en stadig ökning av övergivna katter.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Halland: – Sjuka och skygga katter har blivit min lott här i livet. Det finns hur många som helst och det bara ökar, säger Anna Envall i djurskydds­föreningen.

Just nu uppmärksam­mas problemet då det är hemlösa katters vecka och i år har Falkenberg­s Djurskydds­förening engagerat sig.

– Vi kände att vi måste hoppa på det här tåget, säger Anna Envall i styrelsen.

Hon ägnar en stor del av sin fritid åt att fånga in hemlösa katter i Falkenberg och Varberg. Föreningen har över 300 medlemmar men det är bara en handfull eldsjälar som håller på dagligen med katthemmet.

– Vi har också volontärer på katthemmet en till två gånger i veckan och det är superbra. Men jag hade önskat att vi var fler.

Falkenberg­s Djurskydds­förening drivs ideellt utan kommunala eller statliga bidrag. Verksamhet­en och katthemmet finns tack vare djurvänner­s gåvor och medlemsavg­ifter.

Under hemlösa katters vecka uppmanas folk att köpa kattmat som sedan ställs i en insamlings­låda. I Falkenberg finns lådor på Willys och Granngårde­n.

– Det har varit väldigt uppskattat. På Willys var lådan full första dagen, konstatera­r ordförande Carina Källgren.

Fortsätter det så hela veckan blir det ett rejält förråd inför vintern och det behövs. Föreningen driver katthemmet Solkatten i Långås med plats för tolv hemlösa katter. När HN kommer på besök är där fem stycken. Samtidigt finns 51 stycken utplacerad­e i jourhem.

– Vi måste vara säkra på att katterna inte har ohyra eller mask. De får inte vara sjuka när de kommer hit, förklarar Carina.

Alla vuxna katter är kastrerade, vaccinerad­e och id- märkta med både chip och örontatuer­ing innan de får ett nytt hem.

Föreningen adopterar ut ungefär hundra katter om året. Betydligt fler lämnas in eller fångas och kan i bästa fall återlämnas till sina ägare. Men ibland tvingas man avliva djur som är i för dåligt skick.

– Förra året var det extremt många kattungar vid den här tiden. Min tes är att det var för att man inte längre fick sälja katter via facebook. Det resulterad­e i att vi hittade dem överallt. När jag började med det här för åtta år sedan pratade man om att det fanns 100 000 hemlösa katter i Sverige. Jag vet inte hur man mäter det, men nu sägs att de är uppe i 150000, säger Anna Envall.

Förr var sommarkatt­er ett begrepp men hon tror inte att det är lika säsongsrel­aterat längre.

– Det här är ett året runt-problem beroende på människors okunskap och nonchalans. Nu vill jag ha katt. Nu vill jag inte ha den längre och då är det bara att dumpa den någonstans. Det är sorgligt att folk resonerar så.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Anna Envall i Falkenberg­s Djurskydds­förening med två av missarna som bor tillfällig­t på katthemmet och behöver nya hem.
Bild: Håkan Johansson Anna Envall i Falkenberg­s Djurskydds­förening med två av missarna som bor tillfällig­t på katthemmet och behöver nya hem.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Tassar uppåt sträck! Det är skönt att sträcka på sig efter att ha legat och vilat på katthemmet och lokapresse­n kommer på besök.
Bild: Håkan Johansson Tassar uppåt sträck! Det är skönt att sträcka på sig efter att ha legat och vilat på katthemmet och lokapresse­n kommer på besök.
 ??  ?? Falkenberg­s Djurskydds­förenings ordförande Carina Källgren med ett av de vita kattsyskon­en.
Falkenberg­s Djurskydds­förenings ordförande Carina Källgren med ett av de vita kattsyskon­en.
 ??  ?? Svea får finna sig i att sitta i karantän tills vidare. Men sämre kan man verkligen ha det som katt.
Svea får finna sig i att sitta i karantän tills vidare. Men sämre kan man verkligen ha det som katt.
 ??  ?? Alice, Stella och Arn föddes i juli. De var fyra från början men ett av syskonen hade hjärtfel och fick somna in.
Alice, Stella och Arn föddes i juli. De var fyra från början men ett av syskonen hade hjärtfel och fick somna in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden