Hallands Nyheter

Vi ska ha mat för barnens bästa

-

Svar

på ”Märkligt experiment med falsk stroganoff och ”färsiga” soppor” (9/10), ”Inte klimatsmar­t att behöva slänga mat”, ”Kommunen använder vegetarisk­t för att spara pengar” (14/10), m fl.

Varberg. Skolmat engagerar många och alla har en åsikt. Det är roligt att det finns ett stort intresse för skolmåltid­erna. Grunden för måltiderna till elever och förskoleba­rn kommer både från politiska beslut fattade i Varbergs kommun och från de nationella riktlinjer som Livsmedels­verket ger ut.

Varbergs kommun vill erbjuda elever och förskoleba­rn mat som är lagad från grunden och köper sällan hel- eller halvfabrik­at. På de flesta skolor erbjuds varje dag minst två eller fler olika varma rätter varav minst en är vegetarisk. Därtill serveras rikligt salladsbor­d, mjölk och bröd.

Av hållbarhet­sskäl serveras vegetarisk mat två gånger per vecka till alla, men det finns även som alternativ på skolorna varje dag. De vegetarisk­a rätterna som serveras är baserade på naturliga råvaror som rotfrukter och baljväxter men även animaliska livsmedel som ost och mejeriprod­ukter. Så kallade ”köttsubsti­tut” förekommer endast i enstaka fall. Ibland kan maträtter namnges efter kötträtter för att eleverna ska kunna relatera till och få en aning om vilken typ av rätt det är som serveras men formulerin­gar som vegetarisk­a pannbiffar och liknande undviks.

Vi håller med om att de vegetarisk­a rätterna skall kunna namnges efter sin karaktär och identitet.

I Varberg tillagas maten till elever och barn inom förskolan i flera olika kök. De senaste åren har fler tillagning­skök öppnats vilket ger ett närmre samarbete mellan personalen som arbetar i skolan och köket.

Det jobbas hela tiden för att försöka minska svinnet; det som uppstår i köken under tillagning, det som blir över efter dagens servering samt den del som eleverna lämnar kvar i säcken när tallriken lämnas i disken. De dagar det serveras vegetarisk­t går det åt något mindre mat på skolorna, men dessa dagar slänger även eleverna mindre. På förskolorn­a äter de flesta barnen med god aptit när det är vegetarisk mat på matsedeln. Det kastas mest mat när det är populära maträtter.

De offentliga måltiderna måste visa vägen för framtidens mat för alla.

Tobias Carlsson (L) ordförande servicenäm­nden Hanna Netterberg (M) ordförande förskole- och grundskole­nämnden

Eva Pehrsson-karlsson (C) ordförande utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n

 ?? Bild: Maria Adamsson/annika Karlbom ?? Av hållbarhet­sskäl serveras vegetarisk mat två gånger per vecka till alla, men det finns även som alternativ på skolorna varje dag, skriver Hanna Netterberg (M), Eva Pehrsson-karlsson (C) och Tobias Carlsson (L).
Bild: Maria Adamsson/annika Karlbom Av hållbarhet­sskäl serveras vegetarisk mat två gånger per vecka till alla, men det finns även som alternativ på skolorna varje dag, skriver Hanna Netterberg (M), Eva Pehrsson-karlsson (C) och Tobias Carlsson (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden