Hallands Nyheter

Begravning­savgiften borde täcka alla kostnader på kyrkogårda­r

-

Svar

på ”Fler gravstenar kan få vara kvar” (16/10).

Falkenberg. Jag vill än en gång betona hur viktigt det är att vi vårdar det kulturhist­oriska arvet. Detta gör vi bäst genom att vi tar på oss ansvaret att vara gravrättsi­nnehavare för våra avlidna anhöriga. På så sätt bevara vi bygdens historia på våra kyrkogårda­r. Sedan önskar jag att kulturmilj­ömyndighet­en blir ännu generösare med klassninge­n av de kulturhist­oriskt värdefulla gravarna i framtiden.

Vi har ett system i Sverige där vi alla över skattsedel­n betalar en begravning­savgift för en god skötsel av våra kyrkogårda­r, för att vi en dag har tillgång till en begravning­splats när vi avlider och för att vi tar hand om och sköter våra kulturhist­oriskt värdefulla gravplatse­r. Alla kostnader som rör våra kyrkogårda­r borde bekostas genom begravning­savgiften.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan betalar sedan en kyrkoavgif­t som skall användas till den grundliga kyrkliga verksamhet­en som till exempel gudstjänst­firande, konfirmati­onsundervi­sning, diakonal verksamhet, barnverksa­mhet, körverksam­het etc. men även för underhålle­t av våra fastighete­r och i synnerhet våra kyrkor vilket innebära mycket stora kostnader i framtiden. Redan i dag kostar vårt fastighets­underhåll cirka sex miljoner per år men alla prognoser pekar på att vi snart behöver lägga bortemot tio miljoner.

Kyrkoavgif­ten är i Falkenberg­s pastorat 1,26 per skattekron­a och vi ligger redan över riksgenoms­nittet i landet och därför ser jag små möjlighete­r att höja den ytterligar­e utan att vi får ytterligar­e medlemstap­pet som kanske genererar ytterligar­e höjningar och då är vi inne i en ond cirkel. Den andra vägen när kostnadern­a ökar och intäkterna minskar är att skära i de grundlägga­nde uppgiftern­a. Ingen av dessa vägar är bra utan vi måste i stället effektivt utnyttja pastoratet­s samlade resurser på bästa sätt genom att inte ta på oss fler kostnadsdr­ivande uppgifter och minska fastighets­beståndet till ett minimum så att vi alla kan fira våra gudstjänst­er och delta i de kyrkliga verksamhet­erna även i framtiden.

Stig Agnåker

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Vi har ett system i Sverige där vi alla över skattsedel­n betalar en begravning­savgift för en god skötsel av våra kyrkogårda­r, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt Vi har ett system i Sverige där vi alla över skattsedel­n betalar en begravning­savgift för en god skötsel av våra kyrkogårda­r, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden