Hallands Nyheter

Lars-göran på Malta i tvist mot Varbergs Sparbank

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

Varberg: Lars-göran Berglund har under pandemin varit fast på Malta utan bankdosa. Trots upprepade försök gentemot Varbergs Sparbank dröjde det månader innan ärendet kunde lösas.

Lars-göran Berglunds, 73 år, besök till Malta blev längre än planerat, och krångligar­e än väntat. När covid-19 under våren bröt ut i Europa beslöt han att stanna kvar på grund att han tidigare gjort en levertrans­plantation och befann sig i riskgrupp.

Alltefters­om månaderna gick blev det tydligt att det kunde dröja innan han återvände till Sverige.

– Jag får immunnedsä­ttande medicin för att min kropp inte ska stöta ut min nya lever. Jag har ungefär hälften av det immunförsv­ar som är normalt så covid-19 blir extra farligt för mig, berättar Lars-göran Berglund över telefon till HN.

Tidigt under resan slutande bankdosan att fungera. I samtalet berättar Lars-göran Berglund att han ringde till Varbergs Sparbank för att lösa problemet vid tiden då flygplatse­rna stängt, och hade inte en tanke på att det skulle uppstå problem.

– De sa att jag var tvungen att komma till banken, men det gick ju inte.

Under våren berättar Lars-göran att han förde flera samtal med

Varbergs Sparbank och fick samma bemötande varje gång.

– Jag gjorde nu i oktober ett nytt försök och skickade fullmakt och körkort till min kusin som bodde i Varberg, men enligt henne fick hon i stort sett ett ”tvärnit” i dörren.

När han, som han själv beskriver det, blivit god vän med de företag som skickar påminnelse­fakturor – skickade Lars-göran mejl till bankdirekt­ören Bo Liljegren.

– Efter tre påminnelse­r och att jag tipsat tidningen så fick jag svar att ärendet var löst.

Hur tycker du att du blivit bemött av Varbergs Sparbank?

– I sig har det varit väldigt trevliga. Det enda jag är kritisk till är att jag som kund kan bli bemött så stelbent och byråkratis­kt, säger Lars-göran Berglund.

Bo Liljegren tycker det är beklagligt att ärendet inte lösts tidigare.

– Det finns två centrala delar i detta. Det ena är att vi måste vara väldigt försiktiga med tanke på att det finns kreativa bedragare, det andra är att tillsatt en ny rutin för detta i maj för att kunna hjälpa just dessa kunder under pandemin. Hur kunde det då dröja så länge innan kunden fått hjälp?

– Han kan ha kommit i kontakt med någon som missat detta och då är det bara för oss att be om ursäkt, säger Bo Liljegren.

 ?? Bild: Privat ?? Lars-göran berglund tillsamman­s med hunden Fanny på Malta.
Bild: Privat Lars-göran berglund tillsamman­s med hunden Fanny på Malta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden