Hallands Nyheter

”Social oro på många skolor i Falkenberg”

- Alma Tallborn

Falkenberg: Eleverna som utsatts för misstänkt misshandel har hållits från Skogstorps­skolan. Föräldrarn­as version av hur beslutsfat­tandet gått till kan innebära att skolan brutit mot lagen.

Enligt mammorna som delade med sig av sina berättelse­r om hot och våld på Skogstorps­skolan blev två av det utsatta flickorna uppmanade att stanna hemma efter de polisanmäl­da händelsern­a. Med motivering­en att skolan inte kunde garantera barnens säkerhet.

Ett påstående som skollednin­gen avvisar.

– Vi kan inte kommentera fall som rör enskilda elever men om en elev hålls borta från skolan bottnar det alltid antingen i en överenskom­melse med föräldrar eller att eleven själv haft en del i konflikten, säger Ann-charlotte Rundström en av rektorerna på skolan.

Elever har hållits från skolan trots att föräldrar upplevt att det saknats en dialog eller formellt beslut. Hur försvarar ni det?

– Så som jag tolkar detta har vi tyckt att det funnits en överenskom­melse medan vårdnadsha­vare inte uppfattat det så, och det är inte bra givetvis. Då behöver vi bli bättre på att kommunicer­a.

Vad som faktiskt hänt i dessa fallen är av stor vikt, då den versionen mammorna berättat om strider mot skollagen. Skolan kan besluta att hålla en elev från skolan i upp till en vecka genom ett formellt avstängnin­gsbeslut. Ett sådant beslut har inte fattats här.

– Utgångspun­kten är att alla ska gå till skolan. Men det finns ingenting i skollagen som säger eller möjliggör för skolan att stänga av en elev som enbart är drabbad och inte har gjort sig skyldig till något, säger Maria Olausson jurist vid Skolverket.

Kan skolan hålla en elev borta utan att formellt stänga av?

– Absolut inte.

Sett till de polisanmäl­ningar rörande hot och misshandel som inkommit från skolor i kommunen sticker inte Skogstorps­skolan ut i antal. Däremot kan polisen i ett samtal med H N konstatera att det varit många polisanmäl­ningar på Skogstorps­skolan den senaste tiden.

Ann-charlotte Rundström håller inte med om kritiken att inga insatser gjorts på skolan i samband med de polisanmäl­da händelsern­a. Att det blivit ett hårdare klimat med grövre språkbruk är dock något rektorerna märkt av.

– Vi fick sådana signaler tidigt under starten av denna terminen och har ökat vuxennärva­ron och gått igenom ordningsre­glerna med klasserna och elevrådet, säger Ann-charlotte Rundström.

Utöver det berättar hon att skolan startat upp rast- och morgonakti­viteter med målet att göra skolan till en plats där elever har kul tillsamman­s och möts på andra sätt än bara i klassrumme­t.

– Vi försöker ligga steget före med det förebyggan­de arbetet. Sen när det händer tråkiga saker går vi istället in med konkreta åtgärder för att hantera det som skett.

Dan Randelid, grundskole­chef i Falkenberg, berättar att förvaltnin­gen utökat dialogen med bland annat polis och sociala myndighete­r efter att de sett en ökning av hot och kränkninga­r i kommunens skolor.

– Vi ser en social oro på många skolor i Falkenberg. Vi lever i ett oroligt samhälle och det speglas i våra elever. Det har varit många händelser den senaste tiden och nu är vi i läget där vi på riktigt måste samverka, säger Dan Randelid.

 ??  ?? Tre mammor och en farmor berättar om misshandel och hot på grundskola i kommunen. Bilden är ett montage.
Tre mammor och en farmor berättar om misshandel och hot på grundskola i kommunen. Bilden är ett montage.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Dan Randelid, grundskole­chef i Falkenberg, har noterat en social oro på många skolor i kommunen.
Bild: Håkan Johansson Dan Randelid, grundskole­chef i Falkenberg, har noterat en social oro på många skolor i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden