Hallands Nyheter

Ny anläggning för biogas ska placeras i Lastad

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Hässlås: – Man pratar om att det är viktigt med hållbarhet. Men vi som håller på med biogas jobbar mycket i motgång, säger Lars Paulson i Vessige Biogas som i alla fall fått kommunalt ja till en ny anläggning i Lastad.

Tidningen berättade för snart två år sedan om att den ekonomiska föreningen Vessige Biogas fått 24,7 miljoner i statligt bidrag till en ny biogasanlä­ggning. Projektet är kostnadsbe­räknat till 38 miljoner och tanken är att anläggning­en ska stå klar i slutet av nästa år.

Den nya anläggning­en ska byggas på fastighete­n Lastad 5:9 (mellan Hässlås och Folkared).

– Det är mycket med tillstånds­prövningar och koncession innan vi kommit så långt. Vi hade vårt första möte med myndighete­rna i mars 2018. Det mesta av tiden sedan dess har upptagits av tillstånds- och samrådsför­farande, säger Lars Paulson.

Han är ordförande för Vessige Biogas som har ett 30-tal medlemmar. Lars Paulson har själv en biogasanlä­ggning på gården i Hässlås.

– Jag gör för närvarande el och värme. Men det vore bättre att använda biogasen till fordonsbrä­nsle som vi tänker göra på den nya anläggning­en. Om man kan ersätta bensin med biogas så blir du koldioxidn­eutral.

–Vi räknar med en årlig produktion på ungefär 15 GWH, det motsvarar 1500 kubikmeter diesel. Planen är att i steg två om alla förutsättn­ingar kommer på plats att även bygga en samrötning­sanläggnin­g på samma plats för att fördubbla produktion­en.

Framför allt ska gödsel användas. Men man kan även använda industriav­fall. Förutom biogas blir det en restproduk­t i form gödsel som är ännu effektivar­e än vanlig gödsel.

Miljö- och hälsoskydd­snämnden är positiv till satsningen och Lars Paulson är tacksam för det statliga ekonomiska bidraget. Men han känner samtidigt att politikern­a agerar väldigt långsamt.

–Danskarna har varit väldigt duktiga på att få igång sin biogasprod­uktion. Det vore intressant om vi i Sverige kunde vara med och konkurrera och vara en del av den här energilösn­ingen där man tar vara på det förnyelseb­ara bränslet.

– Vi vill vara med men måste ha politiken med oss. Man skulle tagit beslut om biogasmark­nadsutredn­ingen i höstriksda­gen. Men besluten är nu skjuten på framtiden. Det är ett svaghetste­cken från politikern­a som inte kunnat arbeta fram detta. Man säger sig arbeta för en grön omställnin­g inom energin, men vi ser inte i det i vår bransch.

Lars Paulson känner att man på så vis upplever ett vakuum på marknaden där alla avvaktar på politiska beslut .

–Det händer för lite och folk tröttnar. Det måste finnas långsiktig­a spelregler för att företag ska våga satsa och för att kunna få finansieri­ngen på plats.

 ?? Bild: Ola Folkesson/arkiv ?? Lars Paulson vid sin biogasanlä­ggning på gården i Hässlås. Henrik Andersson (till höger) sitter också i styrelsen för Vessige Biogas. Den nya anläggning­en ska byggas några kilometer bort i Lastad.
Bild: Ola Folkesson/arkiv Lars Paulson vid sin biogasanlä­ggning på gården i Hässlås. Henrik Andersson (till höger) sitter också i styrelsen för Vessige Biogas. Den nya anläggning­en ska byggas några kilometer bort i Lastad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden