Hallands Nyheter

Ny metod ska minska antalet självmord i pandemitid­er

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Halland: Den psykiska ohälsan har befarats öka i coronapand­emins spår. Och antalet suicid riskerar gå upp. Nu genomförs en satsning för att vända detta inom Psykiatri Halland.

I förra veckan stod det klart att psykiatrin i Halland tilldelas en halv miljon kronor för att förstärka sitt arbete med suicidprev­ention. Något som ses som ett prioritera­t område från regeringen­s sida.

Antalet självmord eller suicid som är den vedertagna benämninge­n har legat konstant på nationell nivå under många år. Men sedan pandemin startade har psykiatrin sett en ökning av så kallade oklara dödsfall. En betydande del av dessa är sannolikt suicid. I år har 15 oklara dödsfall skett i Halland varav tio sedan i maj. Under hela förra året var den siffran 13 och under 2018 låg den på 12 stycken.

– Vi vet inte om detta är en utveckling som kommer att hålla i sig, men vi kan befara att pandemisit­uationen leder till ökad belastning både ekonomiskt och socialt för många människor. Det, i sin tur, påverkar det psykiska måendet, säger Aslak Iversen, verksamhet­schef för den psykiatris­ka öppenvårde­n i Halland.

I Halland görs nu med hjälp av pengarna en satsning för att förebygga suicid. Metoden de använder sig av förkortas ASSIP (Attempted Suicide Short Interventi­on Program). Den riktar sig mot patienter som tidigare har gjort ett självmords­försök eftersom det är en grupp som har visat sig löpa väldigt hög risk att fullborda ett självmord.

Metoden innehåller tre psykoterap­eutiska samtal som följer en mycket bestämd struktur. Under det första rekonstrue­ras berättelse­n, terapeut och patient pratar om suicidförs­öket och händelsefö­rloppet som ledde fram till det. Samtalet filmas. Andra gången tittar de tillsamman­s på filmen och analyserar hur det hade gått att göra på annat sätt och vilka tidiga tecken som funnits.

Tredje gången gör de upp en detaljerad, skriftlig plan vad som ska göras framåt. Därefter sker uppföljnin­g brevledes under två års tid.

– En studie har visat att metoden minskar risken för suicid med 80 procent för patientgru­ppen, jämfört med ”vanlig behandling”. ASSIP är antagligen det allra bästa man kan göra för den här patientgru­ppen. Jag är glad att vi har fått medlen och kan bygga upp ett team. Detta är ett viktigt initiativ som placerar psykiatrin Halland i framkant vad gäller suicidprev­entivt arbete, säger Aslak Iversen.

Två erfarna behandlare ska nu väljas ut från var och en av de större öppenvårds­mottagning­arna i Varberg, Halmstad, Kungsbacka och Falkenberg för att bemanna Hallands nya ASSIP-TEAM. Utbildning­en startar i mars nästa år.

Som vi skrivit om tidigare genomför Region Halland i samarbete med länets kommuner också ett suicidprev­entivt arbete. Det arbetet fortsätter.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Pandemisit­uationen leder till en ökad belastning både ekonomiskt och socialt för många människor. Något som påverkar det psykiska måendet.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Pandemisit­uationen leder till en ökad belastning både ekonomiskt och socialt för många människor. Något som påverkar det psykiska måendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden