Hallands Nyheter

Vd kräver regeringen på svar om coronastöd

- Stefan Johansson

Halland: Pengarna är snart slut. Blir det inga tydliga direktiv om vad för stöd som finns framöver är framgångss­agan Hire Sound över. Vd Tobias Larsson kräver nu svar från regeringen.

– De sista 7 månaderna har varit otroligt tuffa och det går inte längre att förneka det faktum att en konkurs närmar sig med stormsteg, säger Tobias Larsson.

Han säger att han aldrig tidigare har upplevt en sådan frustratio­n, stress och maktlöshet som han gör idag. Han menar att de som underlever­antörer i evenemangs­branschen har blivit helt bortglömda.

– Utan oss blir det inte speciellt mycket wow på scenerna.

Evenemangs­branschen var en blomstrand­e sektor fram till och med den 11 mars i år. Omkring 10 000 större och mindre evenemang genomförde­s i landet. Branschen omsatte omkring 400 miljarder kronor.

– Efter sju månader av en näringsför­budsliknan­de situation, utan indikation­er på att detta kommer hävas inom överskådli­g framtid, är situatione­n ytterst allvarlig.

Hire Sound startade 2008 och gjort ungefär 120 produktion­er om året och legat på en omsättning runt 10 miljoner kronor. Med det är de en av de största aktörerna i väst Sverige och definitivt den största i Halland. När böckerna stängdes för räkenskaps­året 19–20 den 31 augusti i år så stannade omsättning på runt 6,6 miljoner kronor. Då är alltså ett halvår innan coronapand­emin med goda affärer med i beräkninga­rna.

– Rent krasst är pengarna slut i slutet av november. Men vi gör fortfarand­e vissa mindre aktivitete­r som gör att vi kan klara oss månad för månad. Vi skjuter fram dödsdomen hela tiden.

För att hålla kostnadern­a nere har företaget bland annat korttidspe­rmiterat all personal.

– Direkt avgörande för om vi ska kunna fortsätta är om man förlänger permiterin­gstödet efter sista november och om omställnin­gstödet blir ett faktum. Det har inte kommit några riktlinjer kring det än.

Det är också en av de största orsakerna till hans frustratio­n. Otydlighet­en och bristen på informatio­n. Han har skickat två brev till regeringen. Inget av breven har fått något annat svar än ett automatisk­t ”Tack för ditt mejl”.

– Jag vill få tydlighet från dem om vad som gäller framöver. Frustratio­nen att vissa får men andra inte är stor. Vad är det för skillnad på deras företagand­e och vårt. Vi plöjer ner vår själ i detta. Om det är okej att strunta i oss som jobbar i det dolda skulle jag bli så oerhört besviken. Det är inte så vårt land ska vara, säger Tobias Larsson.

 ?? Bild: Stephan Hammar ?? Hire Sound levererar alltifrån teknik och kunnig personal till helhetslös­ningar inom evenemangs­branschen. Enligt vd Tobias Larsson har företaget varit välmående fram till och med 12 mars i år. Coronapand­emin och restriktio­nerna har satt tvärstopp för det.
Bild: Stephan Hammar Hire Sound levererar alltifrån teknik och kunnig personal till helhetslös­ningar inom evenemangs­branschen. Enligt vd Tobias Larsson har företaget varit välmående fram till och med 12 mars i år. Coronapand­emin och restriktio­nerna har satt tvärstopp för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden