Hallands Nyheter

Coronaviru­set sprider sig snabbt i Skåne

- Anna Karolina Eriksson/tt

Coronaviru­set sprider sig allt snabbare i Skåne – på bara en vecka har antalet positivt testade fall gått från 55 till 89 per dag. Den som bor under samma tak som en smittad har nu strikta förhållnin­gsregler att följa.

– Du ska vara hemma från ditt arbete, undvika gå på fester och åka kollektivt, säger Eva Melander, smittskydd­släkare i Skåne till TT.

Hushållsko­ntakter, det vill säga de som delar boende med någon som är smittad, har sedan i torsdags fått förhållnin­gsregler som ett försök att begränsa virusets framfart.

Förhållnin­gsreglerna gäller för den i gymnasieål­dern och uppåt – inte skolbarn och förskoleba­rn. Även den som är frisk ska helt enkelt hålla sig hemma sju dagar från det att den smittade i hushållet provtagits, säger Eva Melander.

– Du får gå ut och göra nödvändiga ärenden som symptomfri. Allt det andra är inte okej.

Ytterligar­e restriktio­ner, exempelvis inom kollektivt­rafiken, är ännu inte aktuella i Skåne. Men läget kan ändras även där.

– Det kan bli olika åtgärder beroende på hur smittan utvecklar sig.

Det senaste dygnet har drygt 300 nya fall konstatera­ts i regionen. Sedan 2 mars har totalt 7438 fall rapportera­ts in – men än så länge intensivvå­rdas bara två skåningar för covid-19. Totalt har hittills 284 personer avlidit.

De bland 20-29 år står för en fjärdedel av andelen positiva fall. Majoritete­n av de sjuka i Skåne har i dag milda symptom, men viruset förekommer överallt.

– Det är arbetsplat­ser, skolor – vi har sett smittsprid­ning på större sammankoms­ter som begravning­ar, fester, afterwork. Det är idrottsklu­bbar som hör av sig, säger Eva Melander och fortsätter:

– Det här händer nu ute i samhället.

Arbeta hemifrån om det går och undvika kollektivt­rafik när man kan – så lyder uppmaninge­n från Region Skåne.

– Alla måste ställa sig frågan: Vad kan jag göra? säger regiondire­ktör Alf Jönsson under en presskonfe­rens i Malmö på onsdagen.

Han uppmanar nu alla att ta sitt personliga ansvar.

– Kan jag undvika att gå in i den fulla affären? Att gå på afterworke­n? Kan jag undvika 60-årskalaset?

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Eva Melander, smittskydd­släkare i Region Skåne.
Bild: Johan Nilsson Eva Melander, smittskydd­släkare i Region Skåne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden