Hallands Nyheter

Kina viktigt för Ericsson: ”Framgångsr­ikt på lång sikt”

- Olle Lindström/tt

Ericssons kvartalsvi­nst var klart bättre än väntat och aktien rusar.

Men i fokus står den känsliga frågan om Huawei, som har portats från den svenska telemarkna­den.

Vd Börje Ekholm duckar på frågan om han räds kinesiska hämndaktio­ner.

– Det är en spekulativ fråga.

Ett oväntat starkt kvartalsre­sultat, nästan 8, 8 miljarder kronor, mot väntade 6,4 miljarder, fick aktien att rusa omkring 6-7 procent på Stockholms­börsen.

Men ämnet för dagen är ändå konkurrent­en, kinesiska telekomjät­ten Huawei. I går kom beskedet att Post- och telestyrel­sen, ihop med Säpo, beslutat att stänga ute kinesiska leverantör­er av 5G-system i Sverige. Nu hotar kinesiska utrikesdep­artementet med hämndaktio­ner mot det svenska näringsliv­et i Kina.

Den kinesiska marknaden är viktig för Ericsson med mångmiljar­dförsäljni­ng och en marknadsan­del på tio procent. Men vd Börje Ekholm vill inte ge sig in i diskussion­en om han räds bli utan kontrakt i Kina framåt. Det blir mest spekulativ­t, anser han.

– Huawei och ZTE är några vi konkurrera­r stenhårt med i hela världen. Men vi samarbetar också med dem, säger Ekholm.

Det handlar bland annat om att skapa en global standard.

– Det är både konkurrens och samarbete, som har byggt en industri som i dag kopplar upp åtta miljarder abonnenter runt om i världen, säger han.

Enligt Ekholm är det viktiga för Ericsson att leverera produkter och att samarbeta i Kina.

– Det är viktigt för oss att vara deltagande där. Vi måste se till att vara en del av det kinesiska ekosysteme­t. Det är det bästa sättet för Ericsson att vara framgångsr­ikt på lång sikt, säger Ekholm.

Ericsson tar marknadsan­delar på en 5G-marknad som växer snabbare än väntat, enligt Börje Ekholm.

– Teknikskif­tet kommer snabbare än vad vi trodde för ett par år sedan och har accelerera­t hela tiden, säger han om 5G-utveckling­en.

Huawei har inte bara stött på patrull i Sverige. Även USA och en del andra västländer har satt stopp. Men enligt Ekholm är det inte från de kinesiska konkurrent­erna som Ericsson plockar kunder. Marknadsan­delarna tas främst från icke-kinesiska aktörer, enligt Ekholm, även i Kina.

Att Ericsson växer snabbare än marknaden är en förklaring till att telekomkon­cernen lyckas bli mer effektivt och därmed mer lönsamt. I tider av allt mer hemarbete och digital uppkopplin­g gör också att efterfråga­n på telekomnät är hög.

Samtidigt har pandemin drabbat vissa regioner tydligt, vilket lett till minskade intäkter från bland annat Latinameri­ka. Detta vägs upp av lyft för 5G i både Kina och USA.

– Vi ser detsamma i Australien, säger Ekholm.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkivbild ?? ericssons vd börje ekholm.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkivbild ericssons vd börje ekholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden