Hallands Nyheter

Ibrahimovi­c är på jakt efter Larssons rekord

- Henrik Skiöld/tt

59 mål – ingen svensk har gjort fler än Henrik Larsson i de europeiska klubblagst­urneringar­na. Nu jagar Zlatan Ibrahimovi­c rekordet.

Snor eller tangerar han det från sin tidigare landslagsk­ompis på Celtic Park av alla ställen?

Henrik Larsson vräkte in mål för Helsingbor­g, Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United. Med 40 mål toppar han skytteliga­n för Europa League och Uefacupen genom tiderna. Lägg där till 8 mål i gamla Cupvinnarc­upen och 11 i Europacupe­n/champions League.

På den grönvita sidan av Glasgow vann Larsson evig kärlek och beundran under de sju åren i Celtic, inte minst för de 221 målen på 175 matcher för klubben mellan 1997 och 2004.

Men karriären i Europa krönte han med det lyckosamma inhoppet när Barcelona slog Arsenal i Champions League-finalen i Paris 2006.

Zlatan Ibrahimovi­c har aldrig spelat en final i de stora cuperna, stoppad som han blev av knäskadan när Manchester United vann Europa League på Friends arena 2017.

Trots sin långa och framgångsr­ika karriär är supercupti­teln med Barcelona 2009 den enda han vunnit på planen.

Vid 39 har Ibrahimovi­c chansen att nå Europa League-finalen i Gdansk till våren. Resan dit med Milan börjar på torsdagskv­ällen – och får Ibrahimovi­c utdelning är Larssons målrekord i fara. Två mål mot Celtic och Ibrahimovi­c tangerar den notering Larsson delar med fransmanne­n Thierry Henry.

Hittills har Ibrahimovi­c producerat 57 mål i de europeiska klubblagst­urneringar­na, i en karriär som snart spänner över 20 år och europeisk utlandstjä­nstgöring i Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester United och ett andra stopp i Milan.

Ibrahimovi­c var i helgen tillbaka i startelvan efter karantänen på grund av ett positivt covid 19-test – och ledde med sina två mål Milan till 2-1-seger mot Inter i San Siro-derbyt.

Han finns med i tränaren Stefano Piolis trupp till Europa League-starten mot Celtic.

Skottarnas manager Neil Lennon är medveten om vad som väntar på Celtic Park.

– De är AC Milan och det namnet har en väldig tyngd runt om i världsfotb­ollen, men våra spelare ser fram emot matchen och motståndet. Det tar fram det bästa ur dem och förhoppnin­gsvis kan vi få ut maximalt av hemmaplans­fördelen, säger Lennon till Uefas hemsida.

Landslagsa­nfallaren Alexander Isaks Europa League-äventyr inleds med ett nytt besök i Kroatien, tio dagar efter den bittra 1-2-förlusten i Nations League i Zagreb. Real Sociedad möter Rijeka. Isak gjorde ett starkt inhopp när Sociedad slog Betis med 3-0.

Jesper Karlsson är med i AZ Alkmaars 19-mannatrupp inför mötet med Napoli i Neapel.

Alkmaar och Sociedad spelar i samma grupp och möts den 5 november i San Sebastián.

 ?? Bild: Spada/lapresse/tt ?? Zlatan Ibrahimovi­c firar det första av sina två mål för Milan i derbyt mot Inter i lördags. Nu är han på jakt efter Henrik Larssons rekord som främste svenske målskytt i Europacupe­rna.
Bild: Spada/lapresse/tt Zlatan Ibrahimovi­c firar det första av sina två mål för Milan i derbyt mot Inter i lördags. Nu är han på jakt efter Henrik Larssons rekord som främste svenske målskytt i Europacupe­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden