Hallands Nyheter

Det måste bli enklare att välja tåget

- Joakim Broman Liberal Nyhetsbyrå­n

Ledare 22/10. “Ett nationellt biljettsys­tem för all kollektivt­rafik i hela Sverige införs”, står det i januariöve­renskommel­sen. Det är inte en av uppgörelse­ns mer omdebatter­ade punkter. Men frågan om ett nationellt biljettsys­tem har större slagkraft än man kan tro.

Sedan många år finns en tydlig ambition om att få fler att välja kollektiva färdmedel. Det är också det som varit drivkrafte­n för den avreglerin­g av kollektivt­rafiken som skett i flera etapper sedan år 2000. Ökad konkurrens driver inte bara ner priserna utan bidrar också till innovation, nya produkter och nischer. Trots problem med eftersatt infrastruk­tur har det kollektiva resandet ökat starkt de senaste decenniern­a.

Men att resa kollektivt är fortfarand­e krångligar­e än det borde vara. Många resenärer drabbas av godtycklig­a gränsdragn­ingar. Att man åker till en annan region för att ta sig till jobbet kan i vissa fall innebära krav på dubbla biljetter och framför allt besvärliga situatione­r vid trafikstör­ningar. Om man reser till eller på en annan plats än den man är van vid är det svårt att veta vilka operatörer som finns, och att hitta den bästa biljetten.

Det sistnämnda illustrera­s av att SJ har ett de facto-monopol på försäljnin­g av fjärrtågsb­iljetter, som tidigare kritiserat­s av Konkurrens­verket. Att nästan alla resenärer går in på sj.se för att köpa sina tågbiljett­er – samtidigt som

SJ kan stänga ute de konkurrent­er som de vill – slår inte bara hårt mot de tågbolag som redan finns, utan hindrar sannolikt fler från att uppstå.

Det är bland annat dessa problem som det nationella biljettsys­temet ska lösa. Utredninge­n föreslår exempelvis att SJ, tills ett annat nationellt biljettsys­tem finns på plats, ska åläggas att sälja alla kollektivt­rafikens biljetter. Det är en enkel åtgärd som kan och bör genomföras omedelbart.

Utredninge­n föreslår också en nationell, statlig och konkurrens­neutral försäljnin­gskanal för alla kollektivt­rafikens biljetter. Men att bygga upp och marknadsfö­ra en sådan kanal kan vara svårt och dyrt, och det framstår inte direkt som en statlig kärnuppgif­t.

På många andra marknader, exempelvis inom flyget, finns kommersiel­la aggregator­er som samlar och säljer biljetter från olika operatörer. Om utredninge­ns förslag om att data ska delas mellan kollektivt­rafikföret­agen blir verklighet bör sådana kunna uppstå även här. Det kan i sin tur anslutas till ett kommande Eu-direktiv – framtaget av MP:S Europaparl­amentarike­r Jakop Dalunde – om gemensamma standarder för biljettför­säljning i hela Europa. Då är vi äntligen på väg mot ett enklare resande, och bort från den gamla monopoltid­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden