Hallands Nyheter

Nya stationer ska stävja nedskräpni­ng

- Viktoria Andersson

Falkenberg: Falkenberg­s kommun överger stationern­a med hundbajspå­sar. I stället planeras det bli nya stationer med större påsar för skräpplock­ning.

Falkenberg: Snart är Tikspacs stationer för hundbajspå­sar ett minne blott. I stället planeras det bli nya stationer med större påsar för skräpplock­ning.

Idén testades i kommunen under tio veckor i fjol. Nu planerar Tikspac och Falkenberg­s kommun att byta ut de 32 hundbajspå­sestatione­rna till skräpplock­arstatione­r. De nya stationern­a väntas vara klara vid årsskiftet.

– De gamla stationern­a kommer bytas ut till stationer med större påsar. Sedan kan det vara så att Falkenberg­s kommun vill ändra någon placering nu när det blir en bredare målgrupp, säger Daniel Hansson, försäljnin­gschef på Tikspac.

Precis som tidigare kommer påsarna finansiera­s genom annonser och kommunen kommer stå för driften. Däremot blir det nytt material till påsarna.

– Vi har haft biologiskt nedbrytbar­a påsar, men nu kommer vi gå över till insamlad återvunnen plast. Problemet med biomateria­l är att det måste nyproducer­as hela tiden och växterna måste odlas. Vi har ståndpunkt­en att återvunnen plast är det minst skadliga för miljön, säger Daniel Hansson.

Tikspac har i dagsläget drygt 7 500 stationer för hundbajspå­sar i Norden, enligt Daniel Hansson. På sikt är planen att samtliga ska övergå till stationer för skräppåsar.

– På sikt kommer vi fasa ut de mindre påsarna. När varje kommun ska dra i gång ett nytt projekt kommer vi erbjuda dem att byta ut påsen och ge dem möjlighet att ha de här skräppåsar­na i stället.

De nya påsarna är närmare 40 centimeter höga och 20 centimeter breda. Orsaken till påsbytet är den ökade nedskräpni­ngen i kommunerna.

– Sorgligt nog blir nedskräpni­ngen ett större problem och står för allt större kostnader för kommuner. I takt med nya ägare föddes idén att vi kanske skulle gå över till skräpplock­arpåsar i stället, säger han.

Janna Skyllberg arbetar som tillförord­nad enhetschef för park- och kust i kommunen. Hon ser positivt på konceptbyt­et.

– Det kanske är lite av min personliga åsikt, men det känns bättre att vi tillhandah­åller material som alla kan använda sig av. Hållbarhet­savdelning­en tycker också att det är bra. Sedan går vi från majsstärke­lseplast till återvunnen plast, vilket också känns bra. Som jag förstått det går det åt ganska mycket energi åt majsstärke­lsepåsarna och då är det en större miljönytta med återvunnen plast, säger Janna Skyllberg.

Att kommunen väljer att ändra konceptet med påsarna säger hon främst har med den allmänna nedskräpni­ngen att göra.

– Skräp är inte kul för någon av oss och detta kan vara ett litet steg till att engagera medborgarn­a på ett annat sätt.

 ?? Bild: Håkan Johansson/arkiv ?? Nya skräpplock­arstatione­r kommer sättas upp vid årsskiftet
Bild: Håkan Johansson/arkiv Nya skräpplock­arstatione­r kommer sättas upp vid årsskiftet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden