Hallands Nyheter

Operations­personal kritisk mot ledningen

Varberg: Region Halland har ”kört över sin personal”. Så beskriver en medarbetar­e på operations­avdelninge­n situatione­n efter att personal som schemalägg­s på helger går miste om avtalsersä­ttning.

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Varberg: Personal på operations­avdelninge­n i Varberg är kritiska till hur ledningen sköter höstens schemalägg­ningar. En av medarbetar­na skriver att regionen har ”kört över sin personal”.

Coronapand­emin har under året satt stort tryck på vården och flera av medarbetar­na på sjukhuset i Varberg flyttades till IVA för att hjälpa till.

Det medförde att många operatione­r ställdes in. För att nu komma ifatt med vårdbehove­t så har ledningen planerat in ett antal operatione­r under fyra lördagar under hösten 2020.

Personalen erbjöds att frivilligt skriva upp sig för lördagspas­sen i enlighet med ett avtal som finns mellan regionen och Vårdförbun­det.

Avtalet innebär en ersättning på 760 kronor per timme.

– Vi fick svar från en hel del som var villiga att ta de här operatione­rna. Men sedan drogs intressean­mälningarn­a tillbaks med kort varsel. Resultatet blev att vi stod där med inplanerad­e operatione­r och hamnade i en situation där vi måste stärka upp bemanninge­n, säger Joachim Björnklev, förhandlin­gschef på Region Hallands Hr-avdelning.

När inte längre intresset fanns att gå in frivilligt så schemalade­s istället personalen. Då gäller inte längre avtalet om ersättning­en på 760 kronor.

– Det är ett kökortning­savtal som är baserat på frivilligh­et, säger Joachim Björnklev.

” Resultatet blev att vi stod där med inplanerad­e operatione­r och hamnade i en situation där vi måste stärka upp bemanninge­n.

Joachim Björnklev förhandlin­gschef

Det är främst specialist­sjuksköter­skorna inom anestesi – och operation som sagt nej till att frivilligt gå in på lördagar och en person har sagt upp sig.

I ett mejl som HN har tagit del av och som är skickat till sjukhusche­f Carolina Samuelsson, biträdande sjukhusche­f Lena Johansson samt regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M) har en av medarbetar­na beskrivit situatione­n: ”Personalen blev helt enkelt överkörda. Vi gav förslag på alternativ och vad vi tycker är rimligt för att lösa situatione­n. Ett ersättning­savtal från 2014 kändes gammalt ..... Personalen är trötta på att inte få någon uppskattni­ng eller fråga om de kan tänkas göra en insats och vad skulle isåfall kännas rimligt. Nu har personal sagt upp sin anställnin­g, tålamod har prövats. Är detta en personalpo­litik ni känner att Region Halland ska stå för, att köra över sin personal?”

Anna Marzelius är avdelnings­chef på operations­avdelninge­n.

– Stämningen här är tryckt och för mig är det en jättestor sorgsenhet att situatione­n blivit som den blivit. Jag kan känna att vi har informerat personalen kontinuerl­igt men det är klart att jag inte kan säga hur en annan person har upplevt situatione­n. Men det finns säkert saker vi hade kunnat göra annorlunda, säger hon.

Vad ser du för orsaker till att så många är missnöjda?

– Det kan nog ligga många olika orsaker bakom. Först är man missnöjd med ersättning­en vilket i sig leder till frågor om hur vi kan påverka våra löner. Men det känns trist att vi inte kan mötas och komma överens. När det gäller avtalsfråg­an kring ersättning ligger den utanför mitt mandat som chef. Efter ett tufft år där vårdperson­al har tvingats hantera en pandemi är det då befogat att schemalägg­a dem på helger?

– Det är en bra fråga som man kan väga från olika håll. Helgsatsni­ngen innebär att de som anmält sig frivilligt kan jobba extra. Medarbetar­e som inte anmält sig frivilligt gör det inom ramen för sin normala arbetstid. Vi har ett uppdämt vårdbehov av patienter som står och väntar på operation och vårt arbete är ändå riktat mot patientern­as behov. Därför var helgsatsni­ngen nödvändig.

HN har sökt personal från operations­avdelninge­n för en kommentar. Margot Kamrudd, avdelnings­ordförande för Vårdförbun­det Halland, meddelar att det pågår diskussion­er med arbetsgiva­ren och vill i nuläget inte uttala sig mer i ärendet.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat, Ingvar Karmhed/tt, Kalle Pettersson ?? Personal på operations­avdelninge­n i Varberg är missnöjda över hur ledningen har skött höstens schemaläggning. Joachim Björnklev är förhandlin­gschef på Region Hallands Hr-avdelning.
Bild: Privat, Ingvar Karmhed/tt, Kalle Pettersson Personal på operations­avdelninge­n i Varberg är missnöjda över hur ledningen har skött höstens schemaläggning. Joachim Björnklev är förhandlin­gschef på Region Hallands Hr-avdelning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden