Hallands Nyheter

Trönninge skola dras med dålig ventilatio­n

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: Problemen med dålig luft i klassrumme­n fortsätter på Trönninge skola. Nu är det ansvariga byggföreta­get inkopplat för att lösa situatione­n.

– Vi vill så klart att det ska bli ordning på det här, säger rektorn Elisabeth Thelne.

Trönninge skola stod klar 2017 och undervisni­ngen startade i augusti samma år. Sedan dess har elever och skolperson­al upplevt att ventilatio­nen inte fungerar som den ska. Flera har vittnat om symtom som huvudvärk och trötthet.

– Det är dåligt luft i fyra klassrum, varav de två som ligger längst bort i korridoren är värst, säger Elisabeth Thelne, rektor för F-årskurs 3 på Trönninge skola.

Enligt rektorn går det 33 elever i en klass. Med andra ord vistas sammanlagt 132 elever i de drabbade klassrumme­n. Barn som går i årskurs 3 och årskurs 4.

Har det funnits möjlighet att flytta elever till andra klassrum?

– Skolan är helt full, det finns inte ett klassrum över, säger Thelne och fortsätter:

– Klassrumme­n är byggda för att klara 38 personer och vi håller oss under det antalet. Vi är inte för många utifrån vad ventilatio­nen ska klara av.

HN har tidigare berättat om ventilatio­nsprobleme­n och de utredninga­r som har gjorts för att få bukt med den dåliga luften. Flera lösningar har testats under åren, bland annat har inställnin­gar på ventilatio­nen förändrats samt att elementens grundtempe­ratur har sänkts från 22 till 20 grader. Men än så länge har varken serviceför­valtningen eller Varbergs Fastighets AB fått rätsida på problemet.

– Värmen har en betydande orsak och under sommaren har fler fönster fått handtag och värmereduc­erande solfilm har monterats på fönstren, säger Helena Wallin, kommunikat­ör på Varbergs Fastighets AB.

Har åtgärderna fungerat?

– Det har inte löst problemen, det är fortfarand­e dålig luft, säger Elisabeth Thelne.

Det kommunala bolaget Varbergs Fastighets AB byggde skolan tillsamman­s med Byggdialog. I maj fick det Karlstadsb­aserade byggföreta­get uppdraget att åtgärda den bristande ventilatio­nen.

– Har byggnaden brister blir det till vår avtalspart vi vänder oss och förhoppnin­gen är att Byggdialog ska presentera en åtgärdspla­n i november, säger Helena Wallin. Vad är orsaken till att vissa klassrum har dålig luft?

– Undersökni­ngar visar att det inte är rätt luftflöden i de rummen som ligger långt bort från ventilatio­nsaggregat­et, säger Wallin.

 ?? Bild: Robert Boman ?? Problem med ventilatio­nen har varit bestående sedan skolan togs i bruk hösten 2017.
Bild: Robert Boman Problem med ventilatio­nen har varit bestående sedan skolan togs i bruk hösten 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden