Hallands Nyheter

Zetterberg­s nya syssla – satsar på padel

Sport: Pär Zetterberg är nyss fyllda 50 år samtidigt som han har lagt fotbollen på is. Nu ägnar han en stor del av sin tid åt padel och dessutom ska han skriva krönikor i den belgiska tidningen Le Soir.

- Ludwig Billengren

– Det är en enveten jävel, säger Henrik Svensson med ett brett leende.

Vem det är?

Pär Zetterberg­s tränare. I padel. Hallen har nämligen blivit ikonens andra hem.

Sonen Erik, som nyligen kommit hem från sitt fotbollsäv­entyr i FC Edmonton, sitter i receptione­n och tittar på när hans pappa tränar volleyslag.

– Han är ju här två gånger om dagen. Morsan är vansinnig, säger Erik med glimten i ögat.

Pär Zetterberg, nyss fyllda 50 år, avslutar sitt pass och slår sig ner i en soffa. Han är trött.

– Det var jobbigt. Fruktansvä­rt jobbigt, säger han och tillägger:

– Det är det här jag gör för tillfället.

Allt som allt har han hållit på med padel i ungefär ett år. Han började någon gång på senvåren 2018. Men det är inte i racketspor­ten som han gjort sig ett namn. Det är i fotboll. Och Zetterberg tog ett uppehåll när han återvände till belgiska Anderlecht för lite mindre än två år sedan. Där fick han en skräddarsy­dd roll i klubbens ledarstab.

Men i våras fick han lämna. Anderlecht valde att sparka honom på grund av ekonomiska bekymmer.

– Det var mycket som hände. Jag hade en tillsvidar­eanställni­ng. Men jag och min fru Linda hade bestämt oss för att flytta hem till sommaren och jag ville avsluta mitt kontrakt. Jag tyckte att det räckte. Vi sa upp vår lägenhet i februari. Men det skulle hållas tyst, för jag hade nekat om klubben hade frågat. Jag skulle berättat det för klubben i slutet av april eller i början av maj, säger Zetterberg. Han fortsätter:

– Sedan händer det här med corona och då åkte vi hem. Då ringde de och sa att det var ekonomiska problem. Det var deras anledning, men det fanns säkert fler orsaker till att de sparkade mig. Men då skulle jag få lön i ett år.

Är du nöjd med den uppgörelse­n?

– Ja, eftersom jag hade tänkt bryta kontraktet. I stället för att få lön i noll månader så får jag det i tolv.

” Tävla är det roligaste jag vet. Det är det som driver mig framåt.

Pär Zetterberg

Det är synd om dem, men de var snabbare än vad jag var.

Kände du dig klar i Anderlecht?

– Det var jätterolig­t i början, men sedan tyckte jag att jag blev mindre och mindre involverad i det jag ville bli involverad i.

Vad var det?

– Spelare som kom in och ut, sådana saker. Det var jag med i första halvåret. Det tyckte jag var jätteintre­ssant, men det blev mindre och mindre av den delen.

Tog Vincent Kompany över den biten?

– Mm, hummar Zetterberg, och nickar med huvudet.

Den belgiske fotbollssp­elaren Vincent Kompany blev spelande tränare i Anderlecht inför säsongen 2019/2020 efter att ha tillbringa­t mer än tio år i den engelska storklubbe­n Manchester City. I samband med att mittbacken lade skorna på hyllan i somras blev han

utnämnd till manager, det vill säga sportchef och tränare.

Fotbollen är lagd på is. Men Zetterberg har ett nytt jobb i görningen. Han har skrivit på ett avtal med den belgiska dagstidnin­gen Le Soir. Bläcket har precis torkat. Där blir han krönikör.

– Jag börjar i slutet av året. Det är mer åt hållet att de ringer mig och jag berättar (vad jag tycker och de skriver).

Le Soir är en av de största tidningarn­a i landet, om inte den största. Det är inte slump, tur eller tillfällig­het som gör att han blir krönikör i Belgien. Zetterberg själv upplever att han har ett större namn där än i Sverige.

– Jag är uppskattad där på grund av vad jag åstadkommi­t. Man får inte glömma att Anderlecht på den tiden jag spelade var ett av de tio bästa lagen i Europa. Det var inget litet lag. Man kan inte jämföra med hur det ser ut i dag.

Under sin karriär vann Zetterberg totalt nio ligatitlar, varav sex med Anderlecht och tre med grekiska Olympiakos. 1997 tilldelade­s han Guldbollen och blev utnämnd till årets fotbollssp­elare i Belgien, en utmärkelse han fick ytterligar­e en gång. Det är en diger meritlista.

Han ser tillbaka på framgångar­na med värme.

– Tävlar man vill man vinna. Varje år var målet att vinna en stor liga eller en cup. Att sedan ha fått uppleva det jag har fått uppleva... När man ser tillbaka på det är det helt otroligt.

För honom försvann tävlingsmo­mentet när han lade skorna på hyllan. Det är tillbaka nu. 50-åringen vill konkurrera på padelbanan i stället för fotbollspl­anen.

– Det är det som är roligt. I fotboll eller tennis kan du aldrig utmana den som är yngre när du själv är äldre. De yngre är alltid är snabbare, starkare och har bättre fysik. Jag har inte en chans. Men i padel är ytorna mycket mindre och då kan du klara dig ganska bra. Du kan tävla på samma villkor och det är det som är så förbannat roligt.

Du har saknat tävlingsmo­mentet?

– Ja. Jag har levt hela mitt liv med tävlingsmo­ment. Tävla är det roligaste jag vet. Det är det som driver mig framåt. Finns det inget tävlingsmo­ment så är det inte samma sak.

Zetterberg­s inställnin­g avspeglade sig inte minst på padel-sm för en månad sedan. Inför mästerskap­et hade han problem med ett revben. Det gick i kras på tävlingen.

– Man vred sig och smashade, vred sig och smashade. Helt plötsligt small det. Jag kunde inte ta upp bollarna längre.

Men du spelade ändå?

– Jag ville inte lämna planen, så jag stod kvar där.

SM slutade i två raka förluster för Zetterberg och hans spelpartne­r Calle Åkesson.

Kalendern är nästintill fullbokad. Det är padeltävli­ngar i princip varenda helg. Full satsningen, med andra ord.

– Är det något där jag känner att det är ungefär samma villkor så tycker jag inte om att göra det halvdant. Jag gillar inte när någon är så mycket bättre än vad jag själv är. Då vill jag försöka bli så bra som möjligt i min ålder. Sedan kommer jag aldrig bli bäst. Absolut inte. Sedan får man se hur långt det räcker.

Padelspela­re och krönikör. Han har att göra, Pär Zetterberg. Men det är inte drivkrafte­n nu när han levt ett halvt sekel. 50-åringen vill ta vara på tiden.

– Är det någonting vi inte kan stanna så är det tiden. Man ska göra det bästa av den tiden man har kvar. Det är sådana saker jag försöker hitta. Jag försöker hitta sådant som jag och min familj mår bra av.

 ?? Bild: Ludwig Billengren ?? Fotbollsik­onen Pär Zetterberg fick sparken av Anderlecht tidigare i år. Det öppnade en ny dörr till padelhalle­n.
Bild: Ludwig Billengren Fotbollsik­onen Pär Zetterberg fick sparken av Anderlecht tidigare i år. Det öppnade en ny dörr till padelhalle­n.
 ?? Bild: Ludwig Billengren ?? Pär Zetterberg tillbringa­r nuförtiden sina dagar i padelhalle­n.
Bild: Ludwig Billengren Pär Zetterberg tillbringa­r nuförtiden sina dagar i padelhalle­n.
 ?? Bild: Francois Walschaert­s/bildbyrån ?? Pär Zetterberg på Anderlecht­s bänk 2018 bredvid coach Hein Vanhaezebr­ouck.
Bild: Francois Walschaert­s/bildbyrån Pär Zetterberg på Anderlecht­s bänk 2018 bredvid coach Hein Vanhaezebr­ouck.
 ?? Bild: Ludwig Billengren ?? Han har nyss fyllt 50 år och Pär Zetterberg vill ta vara på tiden så mycket som möjligt.
Bild: Ludwig Billengren Han har nyss fyllt 50 år och Pär Zetterberg vill ta vara på tiden så mycket som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden