Hallands Nyheter

Ola Johansson: Vems Waterloo kommer det att bli?

- Ola Johansson Riksdagsle­damot (C)

Volvochefe­n Pehr Gyllenhamm­ar valdes 1982 in i Folkpartie­ts styrelse. Kriget mellan Storbritan­nien och Argentina om Falklandsö­arna inleddes. ”Den enfaldige mördaren” gick upp på bio och Olof Palme införde de kollektiva löntagarfo­nderna. Samma år gjordes också den senaste förändring­en av lagen om anställnin­gsskydd. LAS kom till redan 1974, när ABBA vann Melodifest­ivalen i Brighton.

Visst lyssnar vi ännu gärna till Waterloo, men alla är nog överens om att den nuvarande lagen om anställnin­gsskydd idag är föråldrad och måste skrivas om. Utom Jonas Sjöstedt och Vänsterpar­tiet då, som håller fast vid kvädet om en medeltida livegenska­p hos illvilliga arbetsgiva­re och en stupstock för alla övertaliga.

Att LO och tjänsteman­nafacken tagit i hand på ett avtal som sedan ratades, visade att det ändå funnits ett intresse att reformera LAS och att Sjöstedt har fel. Lyssna inte på hans nidvisor, utan betänk hur arbetsmark­naden fungerar idag och jämför med hur det var på 70-talet, då vi fortfarand­e hade vinylskivo­r, svensk varvsindus­tri och gott om hemmafruar.

”Arbetsrätt­en moderniser­as och anpassas efter dagens arbetsmark­nad, samtidigt som en grundlägga­nde balans mellan arbetsmark­nadens parter upprätthål­ls.” Så inleds den formulerin­g som Centerpart­iet. Liberalern­a, Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et kom överens om efter att ha använt julhelgens alla dagar åt att säkra regeringsm­akten åt Stefan Löfven med 73 punkter som kom att heta Januariavt­alet.

Den lagstiftni­ng som skyddar mot godtycke i uppsägning­ar finns kvar. Det starka skyddet mot diskrimine­ring finns kvar. Saklig grund för uppsägning finns kvar. Utredninge­n föreslår i stället en rätt till kompetensu­tveckling, högre skadestånd om man blivit felaktigt uppsagd, och snabbare rätt till fast anställnin­g om man arbetar visstid. Idag hamnar många utanför trygghetss­ystemet, inte minst unga och arbetslösa. Dagens regler ger en falsk trygghet eftersom de skapar en situation där många hindras från att få fasta anställnin­gar. I stället tvingas de hoppa runt mellan vikariat, projektans­tällningar och visstidsan­ställninga­r.

” Dagens regler ger en falsk trygghet.

Nu har detta blivit en bricka i ett partipolit­iskt maktspel. Vänsterpar­tiet som motsätter sig reformen som efterfråga­s av såväl arbetstaga­re som näringsliv­et och framförall­t de små företagen, hotar med misstroend­e. Ebba Busch är inte sen att ladda kanonerna, medan Kristersso­n känner pressen från några av centerhata­rna i sin riksdagsgr­upp att skjuta Januariavt­alet i sank, trots att det innehåller ”bra politik”. Sverigedem­okraterna tackar naturligtv­is Vänsterpar­tiet för inbjudan att kunna ställa krav på en M-ledd regering, sedan den nuvarande fallit.

Det kommer inte att hända. För oss i Centerpart­iet är det alltjämt önskvärt att parterna är överens. Sker inte det finns det ett förslag som kan genomföras under mandatperi­oden. Samtidigt förbereds giljotinen i kulisserna, men än är det nog för tidigt för Napoleon att ge sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden