Hallands Nyheter

Nej till obligatori­sk förskola från två års ålder

- Anki Herdell (KD) ledamot förskole- och grundskole­nämnden Morgan Börjesson (KD) gruppledar­e Kristdemok­raterna

Barn. Nu har det hänt igen! Nyligen har Socialdemo­krater lämnat in en motion till Riksdagen där de vill bestämma över Sveriges familjer. De vill att alla barn ska gå i förskolan från två års ålder. Det ska vara obligatori­skt, alltså inte längre ett fritt val för föräldrarn­a.

De skriver: ”Förskolan ger barnen en viktig pedagogisk grund, sociala sammanhang och kontakt med fler vuxna vilket är nödvändigt för barns utveckling samt lärande.” Flera studier visar att detta är bra för äldre barn. Yngre barn har dock behov av ett mindre sammanhang. Jenny Klefbom, leg psykolog skriver på psykologig­uiden. se om anknytning­steorin att ”starka och nära band till någon gör att man också litar mer på andra människor, och därmed inte är rädd för att söka sig ut i världen.” och att man inte bör ”forcera fram självständ­ighet.” Då ska vi inte tvinga in små barn på förskolan tidigare än det behövs.

De vill att alla barn ska få gå heltid på förskolan. Barn till föräldrale­diga, arbetslösa och sjukskrivn­a har idag rätt till ett visst antal timmar/vecka. I Varberg är det 15 timmar. Förskolan är en fantastisk plats för barn att vistas på. Studier visar på positiva effekter för barn upp till en viss tid/dag. Dock inga bättre effekter om barnet vistas där många timmar. Alltså räcker 15 timmar för att ta del av pedagogisk verksamhet och interagera med andra. Resten av dagen får barnet värdefull tid att umgås och utvecklas tillsamman­s med sina föräldrar.

Man vill göra förskolan avgiftsfri. Som förskollär­are samt ledamot i förskoleoc­h grundskole­nämnden blir jag orolig över detta förslag. Ska vi ha en bra förskola måste vi satsa pengar på den också. Då kan den inte vara gratis.

Vi kristdemok­rater vill ge varje familj rätt att bestämma över sin familjs liv, därför att varje familj vet vad som är bäst för just dem. För oss är valfrihete­n för individen viktig i alla livets situatione­r. Staten ska inte styra över oss. Därför ska förskolan inte bli obligatori­sk från två års ålder. Förskolan ska vara frivillig.

 ?? Bild: NTB ?? Ska vi ha en bra förskola måste vi satsa pengar på den också, skriver inäsndarsk­ribenterna.
Bild: NTB Ska vi ha en bra förskola måste vi satsa pengar på den också, skriver inäsndarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden