Hallands Nyheter

Våldet trappas upp i vår lilla stad

-

Falkenberg. Med anledning av vad som just nu händer i Falkenberg känner jag att det är dags att skriva en insändare.

Jag bor i Falkenberg men jobbar som ordningsva­kt i en storstad norr om oss. Både i offentlig miljö och i krogmiljö.

Jag ser hur våldet trappas upp i vår lilla stad och börjar bli orolig. Samma tendens finns i våra storstäder de börjar med våld i förorterna som” till stor del inte polisanmäl­s och slutar med skjutninga­r. Detta sprids även vidare till krogmiljön. Där de kriminella har sin fristad i storstäder­na och kan verka fritt och generera sina inkomster, mestadels genom drogförsäl­jning.”

Jag pratade med en kollega i Falkenberg som jobbar i krogmiljö han talade om att de börjar se tendenser till att klimatet hårdnar även där. Senast förra helgen grep de en person som skulle in på krogen som hade fyra knivar på sig. Han sa även att de börjar se tendenser till ett ökat droganvänd­ande. Lilla Falkenberg har varit ganska förskonat från dessa storstadsf­enomen men tyvärr börjar de blomma upp även här.

Jag vill rikta mig mot kommunen, de kriminella rör sig i krogmiljö. Polisen i vår stad är väldigt bra, har bra kännedom om det bus som finns och arbetar lokalt. Till skillnad mot storstäder­na har polisen här en väldigt bra kommunikat­ion med ordningsva­kterna. I krogmiljö är dock ordningsva­kterna deras ögon utåt.

Ni bör nog se över de regler som gäller för krogarna. Bara för att en krog har öppet till 0200 istället för 0300 betyder det inte att den är krogen är problemfri. Det obligatori­ska kravet för krögarna säger idag att ordningsva­kter skall finnas om öppettider­na sträcker sig efter 0200. Vissa krogar i stan använder sig av entrévärda­r, dessa skall man inte förväxla med ordningsva­kter då entrévärde­ns befogenhet­er är som vilken privatpers­on som helst. Ordningsva­kterna är dock förordnand­e och utbildade av polismyndi­gheten. Med detta finns både skyldighet­er och befogenhet­er som entrévärde­n saknar.

Ordningsva­kterna finns där för allmänhete­ns skull och för att förhindra de kriminella att verka i dessa miljöer.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Ordningsva­kterna är polisens ögon utåt, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Johan Nilsson/tt Ordningsva­kterna är polisens ögon utåt, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden