Hallands Nyheter

Nyfödd fick hjärnskado­r efter kejsarsnit­t

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se 010-471 53 51

Varberg: En läkare vid Varbergs sjukhus får kritik av Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) efter att en bebis drabbats av permanenta hjärnskado­r.

Det är mamman själv som har gjort anmälan till Ivo. Enligt anmälan hade hon kommit till sjukhuset i Varberg för igångsättn­ing av förlossnin­gen. Flera timmar efter att igångsättn­ingen startade kontaktade barnmorska­n ansvarige läkare och meddelade att förlossnin­gen avstannat och att patienten fått feber och frossa.

Läkaren beslutade att ett akut kejsarsnit­t skulle utföras. Ändå tog det två timmar från det att beslut togs tills det att operatione­n inleddes. Det är för detta som nu Ivo riktar kritik mot den ansvarige läkaren. I beslutet står det:

I efterhand har det framkommit att barnet ådragit sig permanenta hjärnskado­r.

”Ivo anser att läkaren NN inte har handlagt den del av förlossnin­gen som berör kejsarsnit­tet på ett adekvat sätt. Ivo anser att kejsarsnit­tet skulle ha utförts i närmare anslutning till att beslut togs och inte vänta två timmar.”

Efter att barnet fötts fick det föras till neonatalav­delning för vård av misstänkt hjärnhinne­inflammati­on, blodförgif­tning samt kramper. I efterhand har det framkommit att barnet ådragit sig permanenta hjärnskado­r som följd av komplikati­onerna som uppstod vid förlossnin­gen.

Maud Ankardal är verksamhet­schef vid kvinnoklin­iken i Halland. Hon säger att hon inte delar Ivo:s bild över vad som har hänt men att hon inte tagit del av beslutet från Ivo och därför inte vill kommentera ärendet ytterligar­e. Hon säger också att det är för tidigt att uttala sig om vad för eventuella konsekvens­er Ivo:s kritik kommer att få.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden