Hallands Nyheter

Rysligt men mysigt på Varbergs fästning

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Varberg: En instängd stackare bankar på plåtdörren och vill ut. Någon hostar. Blixtarna far genom valvet. Ljuslyktor­nas sken fladdrar i mörkret. Men ta det lugnt. Det handlar om en ny höstsatsni­ng.

Lagom till höstlovet har Varbergs fästning fått ett spännande inslag av ljus, ljud, rökkanoner, och för en dag en hel drös medeltidsm­änniskor som kände sig som hemma i miljön.

– Vi vill bredda säsongen och ge människor anledning att besöka Varberg och fästningen under den mörka årstiden, förklarar Christina Andersson-wiking, förste intendent på Hallands Kulturhist­oriska Museum.

– Jag har haft en dröm om att göra mer på borggården och nu har vi detta pilotproje­kt som passar i en period när det är bra att umgås utomhus och vi behöver stora ytor. Med ljud- ljusinstal­lationer får besökaren möta fästningen på ett helt nytt sätt, fortsätter Christina Andersson-wiking.

I projektet ingår Varberg Energi och NOD, Näringsliv­s- och destinatio­nskontoret. Magnus Thomson, destinatio­nsutveckla­re på näringsliv­skontoret, berättar även några hotell och campingpla­tser är med i projektet och serverar läskiga efterrätte­r till unga gäster och har vissa rum som är pyntade på lite skrämmande sätt.

–Vårt mål är ju att många människor ska uppleva Varberg och fästningen, inte bara varbergarn­a, säger Magnus Thomson.

Varberg Energi ingår också i projektet. De har bland annat försett belysninge­n på fästningen och området utanför med ett fladdrande, mystiska sken. På en del av ringmuren kommer en film att projiceras. En rad figurer som förekommer i lokala sägner dyker upp, som till exempel Vita damen och Strandvask­aren.

Projektet har fått namnet Mys och rys. Fram till den 22 november kan den som vill uppleva lite magkittel och en lättare känsla av skräck ta sig till fästningen.

Under höstlovet blir det mörkervand­ringar och museets öppettider är förlängda. I utställnin­gen

”Rädd” får besökarna möta rädslor och fobier från både förr och nu.

Invignings­kvällen till ära samlades 15 Lions-medlemmar från medeltiden tillsamman­s med Bockstensm­annen för att mingla, sprida värme och ljus från sina facklor och delta i en film om projektet.

 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Ett rysligt gäng: Magnus Thomson, destinatio­nsutveckla­re, Christina Andersson-wiking, Hallands Kulturhist­oriska Museum och Daniel Svensson, affärsområ­deschef på Varberg Energi.
Bild: Lena Lyxell Ett rysligt gäng: Magnus Thomson, destinatio­nsutveckla­re, Christina Andersson-wiking, Hallands Kulturhist­oriska Museum och Daniel Svensson, affärsområ­deschef på Varberg Energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden