Hallands Nyheter

Coronavåge­n i Europa märks inte av i Halland

- Yvonne Persson

Halland: Stora delar av Europa upplever nu en andra våg av coronasmit­ta och även i Sverige syns orosmoln. Värst drabbat är Uppsala län och i veckan utfärdade Folkhälsom­yndigheten lokala riktlinjer för boende där. I Halland är läget mer status quo och andelen positiva provsvar har till och med minskat.

– Vi befinner oss inte alls i samma läge som Uppsala, men vi har ändå så pass mycket smitta att det finns risk att den eskalerar och tar fart. Det är därför det är så viktigt att alla fortsätter ta ansvar för att hålla smittsprid­ningen nere. När det tog fart i Uppsala så gick det snabbt, säger Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskydd­släkare.

Uttryckt i siffror så konstatera­des 137 nya fall av covid-19 i Halland förra veckan, vilket är en minskning med 18 fall jämfört med vecka 41. Även andelen hallänning­ar som fick positiva provsvar minskade från 3 till 2,5 procent. Fortfarand­e tas väldigt många prover för misstänkt smitta, i förra veckan 5 591.

I Uppsala län testades ungefär lika många personer, men hela 459 av dem, motsvarand­e åtta procent, fick då ett positivt provsvar. Det innebar att Uppsala förra veckan hade 131 fall per 100 00 invånare, jämfört med Hallands 41. Halland är nu långt ner på listan över län med mest smitta i förhålland­e till antal invånare.

– Det visar nog mest att det hänt saker i andra län. Halland befinner sig mer i en platåfas och ser ingen stor påverkan på sjukvården. I Uppsala har man däremot ett tydligt ökat behov av inneliggan­de vård och det är precis det läget vi inte vill hamna i igen, säger Maria Ryberg Mo.

Folkhälsom­yndigheten har nu utfärdat lokala rekommenda­tioner för Uppsala län, där invånarna uppmanas att, om möjligt, bara ha fysiskt kontakt med de personer som de bor tillsamman­s med.

Totalt sett bedömer dock inte Folkhälsom­yndigheten att Sverige har drabbats av den ”andra våg”, som EU:S smittskydd­smyndighet ECDC talar om för övriga Europa. Flera länder, bland annat Irland, Portugal och Frankrike, förbereder nu nya nedstängni­ngar och utegångsfö­rbud.

– Folkhälsom­yndigheten tittar förstås mycket på vilka scenarier som vi kan vänta oss och det är oroande att vi har regioner med ökad smittsprid­ning, säger Maria Ryberg Mo.

Inför det stundande höstlovet ber hon hallänning­arna att tänka efter kring vilka risker de utsätter sig själva och andra för.

– Det är ju inte förbjudet att resa, men man bör fundera över om man vill ta risken att bli sjuk under resan eller på resmålet, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden