Hallands Nyheter

Vintertid – nu är det dags att vrida tillbaka klockan

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Halland: I natt är det dags att ställa tillbaka klockan. För många av oss betyder det en timme extra i sängen. Solen däremot, blir åter morgonpigg och den som väljer att stiga upp klockan sju kommer att vakna till ljuset.

När sommartide­n slutar är det inte bara klockan vi ställer om.

Ofta får även livet en annan lunk, som om vi kliver in i hösten på allvar. Vi motar mörka kvällar genom att tända stearinlju­s och stänger ute höstkylan med ulliga filtar. När ljuset försvinner blir det åter okej att kura ihop sig i soffan med en kopp te – och känna att det faktiskt är rätt mysigt.

Kanske är det för att vi återgår till ”det vanliga” som det känns bra? När vi nu vrider tillbaka klockan är det nämligen så att vi backar tiden till den normala.

Vi pratar ju ofta om ”sommartid” och ”vintertid”, men ska man vara petig så heter det ”sommartid” och ”normaltid”. Normaltide­n är vår

”riktiga” tid, alltså den tid som är matematisk­t uträknad för vårt land.

Kanske ska vi vara lite extra högtidliga när vi ställer om klockan i natt?

Det kan vara så att det bara händer en enda gång till. Efter protester från många européer vill EU att tidsomstäl­lningarna ska slopas efter mars 2021.

Därefter ska det vara upp till varje medlemslan­d att välja om man vill behålla sommartid eller vintertid året om.

Kanske blir evig sommar det normala och normaltide­n en svunnen tid? Det lär tiden utvisa. I morgon är det i alla fall normaltide­n som blir den nya tiden.

Det är bara välkomna den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden