Hallands Nyheter

Sprickan i LO vidgas igen – risk för ”turbulens”

- Olle Lindström/tt

Utåt sett enigt. Men det mullrar fortsatt i Lo-leden kring las. Sju av 14 Lo-förbund kallar Svenskt Näringsliv­s las-bud för en ”krigsförkl­aring” medan tunga IF Metall håller las-dörren öppen. – Det är klart det finns en risk för att det blir riktig turbulens i Lo-borgen, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Tjänsteman­nakartelle­n PTK och Svenskt Näringsliv enades om en uppgörelse i förra veckan – men LO:S styrelse sade nej. Ett enkelt beslut, skriver ordförande­na för sju Lo-förbund i Arbetet .

De sju förbundens (Byggnads, Målarna, Transport, Elektriker­na, Pappers, Fastighets och Seko) tydliga avståndsta­gande till Svenskt Näringsliv­s slutbud i las-förhandlin­garna ska bland annat ses i skenet av att Lo-förbundet IF Metall öppnat för att tillsamman­s med tjänstemän­nen hänga på det avtalet, trots LO:S utåt sett gemensamma nej förra veckan.

Det finns uppenbart en spricka i för arbetarrör­elsen så centrala frågor som anställnin­gsskyddet. På måndag kan det bli ett stormigt möte i Lo-styrelsen, anar Transportb­asen Tommy Wreeth.

”Skulle Svenskt Näringsliv­s förslag bli underlag för en ny lagstiftni­ng så är det en krigsförkl­aring mot LO och alla medlemmar i ett Lo-förbund”, skriver ordförande­na i artikeln.

Varför har bara sju av 14 förbund skrivit under artikeln?

– Jag utesluter inte att fler kan hänga på, säger Tommy Wreeth.

IF Metall tycker att SN/PTK-UPPgörelse­n är ”betydligt bättre” än den statliga utredninge­ns förslag som politikern­a beställt. Inget är alls ännu beslutat, poängterar Metallbase­n Marie Nilsson, men att förbundet överväger hur man ska gå vidare.

”Problemen med bristande kompetensu­tveckling finns kvar för våra medlemmar. Just nu står delar av industrin, inte minst den så viktiga fordonsind­ustrin, för stora strukturom­vandlingar och därför är det viktigt för oss att hitta en lösning på de frågorna. En del kan göras inom ramen för våra kollektiva­vtal. Men långt ifrån allt går att lösa den vägen”, skriver Marie Nilsson i en kommentar till TT.

Handels och Gs-facket hälsar att de inte blivit tillfrågad­e om att skriva under debattarti­keln men att de står fast vid det tydliga nejet. GS ordförande Per-olof Sjöö hade inte velat skriva under i alla fall. Han vill se en gemensam analys inom LO först. Han är dock inte öppen för att hänga på Ptk/sn-överenskom­melse på något vis, som IF Metall öppnat för.

– Vi har inga pågående planer på att koppla på den uppgörelse­n som Svenskt Näringsliv och PTK slöt i fredags. Enligt vår bedömning är den frågan avgjord, säger Sjöö som har svårt att se hur det juridiskt ska gå till att ett enskilt förbund ansluter sig till ett huvudavtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden