Hallands Nyheter

Andra virusvågen har nått till Europa

-

En andra våg av coronaviru­set har nått Europa, enligt EU:S smittskydd­smyndighet ECDC. Belgien och Polen väljer att skärpa sina restriktio­ner.

Vi är helt tydligt i en andra våg. agoritsa baka,

Belgiens regering sätter stopp för publik på sportevene­mang och inför en gräns på 200 personer i publiken på teatrar, konsertlok­aler och biografer.

Dessutom stängs nöjesparke­r i ett nytt försök att bromsa coronaviru­sets spridning.

Sedan tidigare har restaurang­er, barer och kaféer hållits stängda i landet, som har drabbats hårt av pandemin.

Men för att försöka att begränsa de negativa ekonomiska följderna handlar det inte om en ny nedstängni­ng, som den som infördes i landet i mars.

– Vi trycker på pausknappe­n, säger premiärmin­ister Alexander de Croo.

– Det finns ingen lag som kan stoppa viruset, de enda som kan stoppa det är vi, alla tillsamman­s, säger han.

Smittsprid­ningen har ökat sedan i augusti, främst de senaste veckorna, visar ECDC:S rapport som expert på krisbereds­kap vid ECDC är organets 13:e sedan pandemins utbrott.

– Vi är helt tydligt i en andra våg. Vi väntar oss en fortsatt ökning av antalet smittade, säger Agoritsa Baka, expert på krisbereds­kap vid ECDC, till Sveriges Radio Ekot.

Allra värst spridning rapportera­s i Tjeckien, Belgien, Frankrike, Spanien och Italien. I Polen planeras restriktio­ner för restaurang­er, som snart bara får sälja hämtmat, enligt Andrzej Horban som är premiärmin­isterns rådgivare när det gäller coronapand­emin.

Danmark noterade i går sitt högsta antal bekräftade coronafall hittills. Nu svarar regeringen med skärpta restriktio­ner: munskydd inomhus och maxtak på tio personer vid offentliga sammankoms­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden