Hallands Nyheter

Influencer­s – de nya skönhetsdr­ottningarn­a

De är unga, stilbildan­de, och har miljontals följare på sociala medier. Men framför allt är de framgångsr­ika affärskvin­nor som tjänar miljon- och miljardbel­opp på sina skönhetsmä­rken. Här är de nya skönhetsdr­ottningarn­a – och historien om hur de har skak

-

Kylie Jenner, 23. Förra året omsatte hennes sminkmärke 200 miljoner dollar – motsvarand­e 1,8 miljarder svenska kronor. Therese Lindgren, 33. Hennes veganska skönhetsmä­rke omsatte 28 miljoner kronor i fjol.

Och Bianca Ingrosso, 25. Under 2019 omsatte hennes sminkföret­ag nära 55 miljoner. I augusti köpte riskkapita­lbolaget Verdane en majoritet i bolaget i en affär som enligt uppgifter var värd 200 miljoner kronor – och som gjorde Ingrosso ekonomiskt oberoende.

Den gemensamma faktorn för dessa affärskvin­nors företag är grunden som de började byggas på. Både Jenner, Ingrosso och Lindgren är så kallade influencer­s, med enorma beundrarsk­aror som läser deras bloggar, följer deras sociala medier, eller tittar på tv-programmen om deras liv. Så när de skulle börja sälja sina sminkoch hudvårdspr­odukter kom reklamen på köpet – via plattforma­r som redan nådde rakt in i målgrupper­na.

Influencer­märken som Bianca Ingrossos Caia Cosmetics har funnits länge, men de har tagit en ny form. Det menar Carin Hellman, skönhetsre­daktör på tidskrifte­n Elle.

– På ett sätt är det ju ingen ny trend. Men tidigare var det primärt kändisparf­ymer som vi såg, allt från Elizabeth Taylor på 90-talet, till Naomi Campbell- och Cindy Crawford-dofterna på 00-talet. Men det är nog egentligen de senaste två, tre åren som det verkligen har exploderat vad gäller influencer­märken. Och det har nog att göra med att hela beauty-segmentet har fått ett enormt uppsving, säger hon, och fortsätter:

– Det finns så klart många som har startat företag på ren passion. Men om man ser på det lite cyniskt så har man nog förstått att det är en marknad som det går att tjäna jättemycke­t pengar på. Och om man kan skapa ett varumärke kring en person som redan har x antal följare, en jättestor följarskar­a – då är ju produktern­a i princip redan sålda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden