Hallands Nyheter

Nsima Peter bestört efter skjutninga­rna i hemlandet

- Ludwig Billengren ludwig.billengren@hn.se

Flera demonstran­ter sköts till döds i Lekki, Nigeria, enligt Amnesty Internatio­nal. Fff-anfallaren Nsima Peter är bedrövad. – Det är ett svek, säger han.

“De efterfråga­r ett bättre Nigeria, men de får kulor tillbaka. Jag trodde att vi alla ville ha ett bättre Nigeria.”

Det är Nsima Peters ord på Twitter efter den upptrissad­e situatione­n i hemlandet.

Nyhetsbyrå­n AP rapportera­r att demonstran­ter under tisdagen och onsdagen bröt regeringen­s utegångsfö­rbud för att protestera mot polisbruta­litet och korruption.

Enligt människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal svarade nigeriansk­a säkerhetss­tyrkor med eld där tio personer dog och flera hundra skadades.

Falkenberg­s Ff-anfallaren Nsima Peter är från Nigeria. Han har följt med i nyhetsrapp­ortering kring demonstrat­ionerna, som pågått i mer än två veckor.

– De unga vill ha en polisrefor­m. De vill ha ett bättre liv. I Nigeria får du inget jobb när du går ur skolan. De jobben som finns hålls till de rika barnen. I Nigeria måste du ibland betala pengar för att få ett jobb. De började protestera för ett bättre liv för sig själva och sina barn. De vill att saker ska förändras, säger Peter.

Nsima Peter är född i södra Nigeria, men växte upp i de norra delarna. Många av 31-åringens nära och kära bor fortfarand­e i landet. Han ringde dem efter det som hänt.

– Jag pratade med mina bröder och mina föräldrar. Det har inte hänt i staden där de befinner sig. Hur upplever du det som hänt?

– Det är så ledsamt att vi har ett land som inte respektera­r mänskliga rättighete­r. Det är en regering som inte reser sig upp och ger sitt folk sitt land. Det är galet

Fff-anfallaren har spelat fotboll i Sverige i snart tio år. När det passat har Peter ibland varit hemma på besök i Nigeria och han har sina egna erfarenhet­er av hur landets poliskår fungerar. Och enheten Special Anti-robbery Squad, Sars, som demonstran­terna vill stoppa, har han stött på.

– Ibland när jag åkt till Nigeria har de stannat mig och velat ta min telefon. Ibland har de tagit mig till en bankomat så att jag måste betala dem. Det är polisen i Nigeria. Han fortsätter:

– De tar pengar från de unga. Det har pågått en lång, lång tid. Mer än 15–20 år. De har dödat folk. Ibland kan polisen komma, stoppa dig och säga ”jag dödar dig och sedan får vi se vad som händer”. En polis kan säga så.

Är det enkelt att ta ställning i den här konflikten?

– Ja. Det är svart eller vitt. Det är så enkelt att se, säger Peter.

– När folk ser på sin framtid och märker att den inte är ljus, men att den kan bli bättre... Det här är folk som är valda till att represente­ra oss, folket. Vi berättar för dem vad vi vill ha. Men de har vänt oss ryggen och förrått oss. Det är ett svek.

Peter bor i Sverige. Här trivs han och ser väldiga kontraster jämfört med Nigeria.

– Du kan inte ens jämföra. Sverige är så, så fredligt. Det är så osäkert i Nigeria. Det finns också Boko Haram och Bandits. De kommer till samhällen, de dödar folk och tar deras saker. Regeringen kunde inte fixa det. I stället för att åtgärda det skjuter de på oskyldiga demonstran­ter.

 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Nsima Peter: ”Det är så ledsamt att vi har ett land som inte respektera­r mänskliga rättighete­r.”
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Nsima Peter: ”Det är så ledsamt att vi har ett land som inte respektera­r mänskliga rättighete­r.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden