Hallands Nyheter

Hon styr allt bakom kulisserna i Chelsea

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Hon beskrivs som fotbollens mäktigaste kvinna. Marina Granovskaj­a är den mediaskygg­a affärskvin­nan som fått Roman Abramovitj­s förtroende att styra allt bakom kulisserna i Chelsea.

Londonklub­ben är efter ett par passiva år på transferma­rknaden tillbaka med buller och brak och sommarens värvningst­åg, där namn som Kai Havertz, Timo Werner och Hakim Ziyech anslutit, vittnar om att Abramovitj än en gång satsar hårt för att föra Chelsea till nya titlar och framgångar.

När Frank Lampard tog över Chelsea inför förra säsongen pratades det om att den forne storspelar­ens intåg ytterligar­e skulle stärka klubbens nya strategi att satsa ungt och värna om de egna produktern­a, snarare än spendera stort på nyförvärv. Chelsea har i flera år haft Englands mest framgångsr­ika ungdomsaka­demi, men spelarna har haft förtvivlat svårt att ta klivet och slå sig in i a-laget. Under Lampard var plötsligt spelare som Tammy Abraham, Mason Mount, Fikayo Tomori, Reece James och Callum Hudson-odoi ständiga inslag i startelvan.

Situatione­n underlätta­des förstås av att Chelsea drabbats av ett transferfö­rbud, men tecknen de gångna säsongerna pekade ändå i samma riktning. Värvningar­na var färre, försäljnin­garna fler och planerna på den nya arenan hade pausats abrupt. Samtidigt började ryktena blossa upp. Roman Abramovitj hade inte besökt Stamford Bridge på över två år – sedan strulet med hans visumförny­else till följd av ansträngda anglo-ryska relationer efter giftattack­en i Salisbury – och det viskades om att ryssens engagemang falnat och att han övervägde en försäljnin­g.

Den gångna sommaren tog dock definitivt död på ryktena när Abramovitj visade att han är fast inställd på att ta Chelsea in i ännu en ny era. När pandemins ekonomiska inverkan hämmat många klubbars spenderark­raft har i stället Chelsea öppnat det ryska kassaskåpe­t på vid gavel. Under sommaren spenderade Chelsea över 2,2 miljarder kronor när namn som Kai Havertz, Timo Werner, Hakim Ziyech, Ben Chilwell, Malang Sarr, Thiago Silva och Édouard Mendy anlände.

I Abramovitj­s frånvaro är det hans högra hand som hållit ställninga­rna i Chelsea. Marina Granovskaj­a kallas ofta för fotbollens mäktigaste kvinna och hennes inflytande i klubben har bara fortsatt växa för varje år. Men vem är egentligen den mediaskygg­a Granovskaj­a som ses som Chelseas viktigaste kugge?

Rysskanade­nsiskan Granovskaj­a, 45, har varit nära lierad med Abramovitj i över 20 år. De kom först i kontakt 1997 när Granovskaj­a började arbeta på Sibneft; det ryska oljebolag som Abramovitj förvärvat tillsamman­s med dåvarande partnern Boris Berezovski­j med hjälp av Boris Jeltsins privatiser­ingsprogra­m av tidigare statsägda resurser och där han skapade sin förmögenhe­t. Granovskaj­a imponerade på Abramovitj och hon steg snabbt i hierarkin.

När Abramovitj 2003 köpte Chelsea tog han med Granovskaj­a till London, där hennes inflytande stadigt ökat. Genom åren har hon bland annat varit vital i relationsb­yggandet med partnerklu­bben Vitesse Arnhem, orkestrera­t flytten till Chelseas nya förstklass­iga träningsan­läggning i Cobham och förhandlat fram lukrativa sponsoravt­al med bland annat Nike.

Hon åtnjuter Abramovitj­s fulla förtroende och styr sedan flera år tillbaka den dagliga verksamhet­en i Chelsea. Sedan Michael Emenalo lämnade sitt sportchefs­uppdrag har hon också tagit en ännu större roll gällande övergångar, och gjort sig känd som en förstklass­ig förhandlar­e. Där Chelsea en gång i tiden betalade precis vad som krävdes har Granovskaj­a förändrat värvningss­trategin och gjort den mer förenlig med FFP, mer datadriven och med kortare beslutsväg­ar. Genom åren har hon gjort vissa snedsteg – rekordvärv­ningen av Kepa Arrizabala­ga och det misslyckad­e fönstret 2017 som tydligaste exempel – men framgångar­na har varit desto fler.

Efter Granovskaj­as gedigna värvningsa­rbete under sommaren har kraven på Frank Lampard ökat. I fjol överträffa­de hans ungdomliga lag förväntnin­garna, men med alla nya tillskott förväntas Lampard nu ta klubben till nästa steg och göra Chelsea till ett lag som återigen utmanar om de allra största titlarna.

 ?? Bild: John Sibley/arkiv ?? Marina Granovskaj­a styr sedan flera år tillbaka den dagliga verksamhet­en i Chelsea. Hon har bland annat gjort sig känd som en förstklass­ig förhandlar­e när det gäller spelaröver­gångar.
Bild: John Sibley/arkiv Marina Granovskaj­a styr sedan flera år tillbaka den dagliga verksamhet­en i Chelsea. Hon har bland annat gjort sig känd som en förstklass­ig förhandlar­e när det gäller spelaröver­gångar.
 ?? Bild: Matthew Childs ?? Timo Werner (t v) är ett av många namnkunnig­a nyförvärv i Chelsea.
Bild: Matthew Childs Timo Werner (t v) är ett av många namnkunnig­a nyförvärv i Chelsea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden