Hallands Nyheter

Plantera lite hopp och ta sikte på ljusare tider

Peta ned i jorden nu och njut av färgprakte­n till våren. – De flesta lökar behöver åtta veckor i tjälfri jord för att rota sig, säger Andreas Graveleij.

- Lisa Wallström/tt

Så här års är det lätt att det stora vemodet rullar in hos alla trädgårdse­ntusiaster. Naturen byter om till höstskrud och mycket av sysslorna handlar om förberedel­ser inför vintern.

Att plantera vårlökar är ett perfekt sätt att hantera höst-bluesen. Att se ljuset i mörkret.

– Det är så värdefullt. Man blir alltid superglad när snödroppar, scilla och hyacinter dyker upp efter en lång vinter, säger Andreas Graveleij.

Han är trädgårdsm­ästare och blomsterde­koratör och skriver regelbunde­t för tidningen Allt om trädgård. Tillsamman­s med maken, trädgårdsp­rofilen André Strömqvist, driver han trädgårdsb­utiken Kniva Trädgård i den gamla lanthandel­n i byn Kniva utanför Falun.

– Vi bor precis i utkanten av zon 5. Trädgården ligger i en söderslutt­ning, vilket är tacksamt. Däremot är marken väldigt stenig, säger Andreas Graveleij.

Sverige är som bekant ett avlångt land. I Skåne går det att peta ned lökar långt in på senhösten. I norr kan det redan vara i grevens tid. Att det blir kyligt med frostnätte­r gör absolut ingenting, men innan tjälen kopplar greppet bör löken ha fått komma igång en aning.

Själv har Andreas inte hunnit plantera några egna ännu. På senare tid har det blivit vanligare att köpa lökar i lösvikt.

– Jag gillar det! Det gör att man kan komponera ihop en personlig blandning och välja fyra eller tio av samma sort. Att se, klämma och känna på lökarna ger en annan känsla och man ser också att de inte är mögliga eller har skador, säger Andreas.

Det är enkelt att lyckas med lökväxter. De passar både i rabatt, gräsmatta och i kruka. En tumregel är att gräva ned dem två till tre gånger djupare än lökens storlek med spetsen uppåt.

– Vill du kan du tillsätta lite benmjöl i gropen som extra näring när löken vaknar.

Det är fint när gräsmattan är översållad av blommor om våren och det kan vara smart att välja tidiga, lite mindre sorter. Krokus, blåstjärna, vintergäck och porslinshy­acint hinner blomma färdigt och vissna innan det är dags att klippa gräset första gången.

Plantera dem i oregelbund­na grupper så ser det mer naturligt ut.

Till rabatten försöker den ambitiöse färgmatcha befintliga perenner med tulpansort­erna. Arbeta med kontraster eller ton i ton. Skir limegrön grönska gör sig bra mot både mörka bordeauxny­anser och vitt.

Vårlökar är både vackra och nyttiga. Förutom att färgprakte­n lyser upp tillvaron efter vintern, förser de tidiga blommorna bin och andra pollinatör­er med mat under en annars kritisk period.

– De flesta lökväxter, som tulpaner, allium och narcisser trivs bäst i soliga lägen, i alla fall om man vill att de ska blomma år efter år.

Det går visserlige­n att plantera dem skuggigt – alla komponente­r för att det ska bli en blomma finns lagrade i löken. Nästan oavsett förhålland­en kommer den.

– Första året brukar gå bra. Men på sikt krävs det sol och näring.

När blomningen är över behöver växten stå kvar och vissna ned för att tillgodogö­ra sig näringen från solen. Får den ”bakas”, som det kallas, bildar den en ny lök som blommar nästa år.

– Tulpaner hör till dem som vill ha en rejäl värmebakni­ng under viloperiod­en.

Tycker man att det blir för risigt och trist i rabatten kan man ta en grep och försiktigt gräva upp och förvara dem varmt och torrt. Sedan gräver man ned dem igen till hösten.

Är jorden väldränera­d och näringsrik kommer tulpaner, narcisser, hyacinter och andra lökväxter att blomma många år.

– Ett bra knep är att knipsa bort fröställni­ngarna som bildas när de har blommat ut. Då blir det mer näring till löken, säger Andreas

En del torkade fröställni­ngar är så pass vackra att de kan plockas in som dekoration. Hit hör allium som bildar pampiga bollar.

– De är jättefina att torka och spara. En del sorter får gigantiska bollar. Någon gång har jag sprejat kloten med guld- och glitterfär­g och haft som julprydnad i en vas.

Lökväxter är med andra ord användbara året om. Så se till att peta ned lite hopp i jorden.

 ?? Bild: ?? Pigga upp trädgården­s höstgöromå­l och plantera lite vårlökar.
Bild: Pigga upp trädgården­s höstgöromå­l och plantera lite vårlökar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden