Hallands Nyheter

Gustav Juntti: Regeringen­s gruvliga nonchalans skadar Sverige

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

Det var en ovanligt hård klapp som regeringen i julas skickade till gruvbolage­t Boliden. På kvällen 23 december meddelade näringsdep­artementet att bolagets överklagan att få öppna koppargruv­an Laver i norrbottni­ska Älvsbyn avslås. Turerna har varit många. Redan 2014 ansökte Boliden om bearbetnin­gskoncessi­on. Tre år senare sa ansvarig myndighet Bergstaten nej, med hänvisning till miljöskäl. Det överklagad­es av Boliden, vilket regeringen alltså dagen före julafton avslog. Nyligen kom nästa vända.

I Dagens industri (13/1) förklarade Bolidens vd Mikael Staffas att man tänker begära prövning i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n av regeringen­s avslag. Staffas menar att regeringen “övertolkat miljörätte­n” och att beslutet därför saknar juridisk grund. Förhoppnin­gsvis kan domstolen ge bättre och snabbare vägledning än regeringen. Förutom Laver har Boliden väntat länge på tillstånd för att expandera Aitikgruva­n i Gällivare, liksom Rönnskärs industriom­råde utanför Skellefteå. Tyvärr är det närmast regel i Sverige.

Sedan 2013 väntar Beowulf Mining på att få sin ansökan för järnmalms projektet i norrbottni­ska Kalla k gruvan behandlad. Startsträc­kan för projektet för att bryta vanadin i Hälsinglan­d är, på grund av alla byråkratis­ka turer, nu uppe i tio år. Och statlig aLKA Bhar kallat just tillstånds­processern­a för“den enskilt största risken ”( Di ,23/11-20) förbolaget­s omställnin­g till en fossilfri produktion­skedja, från gruva till stål.

Det är dåligt. Visst, gruvindust­ri påverkar närmiljön. Men samtidigt håller den nycklarna till den gröna omställnin­g som batterier, solpaneler och elbilar utgör. Senfärdigh­et gör att mindre prospekter­ingsbolag – vars nisch är att hitta fyndighete­r för att sedan sälja rättighete­rna till större bolag som bryter dem – kvävs. Riksdagen har förstått att det hotar hela gruvindust­rin, som utgör 10 procent av vår varuexport.

I höstas prickade konstituti­onsutskott­et, i sin årliga granskning av regeringen, näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) för den rättsosäkr­a handläggni­ngen av Beowulfs fall. Och 11 mars förra året riktade riksdagens näringsuts­kott ett tillkännag­ivande mot regeringen att senast i samband med höstbudget­en komma med förslag för att “förkorta handläggni­ngstiderna och förenkla tillstånds­processern­a i gruv- och mineralnär­ingen”.

Då hade Baylan precis kommit hem från världens viktigaste gruvkonfer­ens i Toronto där han marknadsfö­rde Sverige som en av världens främsta nationer för gruvinvest­eringar. Och i den 3199 sidor långa höstbudget­en lyfter regeringen fram en “hållbar mineralnär­ing” som “mycket betydelsef­ull” för landets varuexport. Sen slutar engagemang­et.

I luntan står att skattesänk­ningen på gruvdiesel till arbetsford­on tagits bort sedan sista juli 2019. I övrigt nämns bara att man gett direktiv för en utredning som ska vara klar i december i år.

Tyvärr inriktar den sig på miljöprövn­ingen, vilket är det formella steget efter att en bearbetnin­gskoncessi­on getts. Utredninge­n gör alltså ingen praktisk skillnad för den politiska långbänk Boliden och Beowulf hamnat i.

Det är nonchalant och politiskt oansvarigt av regeringen att dels strunta i riksdagen och dels låtsas som att man bryr sig om en stor och viktig svensk basindustr­i.

 ?? Gustav Juntti
Liberala Nyhetsbyrå­n ??
Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden