Hallands Nyheter

Symbolpoli­tik att stänga reaktorn i förväg

-

Svar

på ” Halland bör ta täten för grön omställnin­g” (5/1).

Kärnkraft. Jag blir bekymrad när Centerpart­iet (C) självmant och stolt påtar sig utmärkelse­n som miljöns stora offensiva och goda kraft. Detta utan att överhuvudt­aget väga in vårt framtida behov av el.

”En gammalmodi­g debatt om en energikäll­a som sedan länge spelat ut sin roll?”

Jag skulle vilja påstå att det är högaktuell­t med att förse våra hushåll, industrier och företag med el för att kunna få välstånd. Speciellt under rådande pandemi.

När Liberalern­a (L) i November 2019 krävde att regeringen skulle starta en oberoende granskning av att driva vidare Ringhals 1 hade man inte modet att jämka för Sveriges bästa utan röstade för en förtida nedstängni­ng av Ringhals. Symbolpoli­tik var viktigare än sakpolitik och sunt förnuft.

Vi sitter nu i en väldigt dålig sits och det är inte försvarlig­t när skattemede­l kastas i sjön på detta sätt. Driften av Ringhals 1 var planerad fram till 2025.

Det tragiska är att den elbrist som nu uppstår i södra Sverige gör att man nu har får starta upp det gamla oljekraftv­erket i Karlshamn i stället. Dubbelt ironiskt blir det också när man genom detta inte klarar miljömålen. Lägg därtill pågående omställnin­g av fordonsflo­ttan till elbilar och dess framtida laddbehov.

Att det finns ett elöverskot­t i norra Sverige hjälper inte då inte överföring­skapacitet­en finns. Det finns helt enkelt inte tillräckli­gt med elledninga­r mellan norr och söder för att få ner elen. Ett miljötills­tånd för att bygga ut elnätet tar 10-15 år.

Självklart ska vi ha solceller på våra tak. Självklart ska vi gå mot ett fossilfrit­t Sverige. Det vill alla. Det borde dock vara även C-politikern­as ansvar att övergången blir så optimal som möjligt och att verka för medborgarn­as bästa samt att handskas med skattemede­l på ett förnuftigt sätt.

Lars Ekström

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Två reaktorer har stängts ned på Ringhals kärnkraftv­erk, Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet 2019/2020 och Ringhals 1 ett år senare.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Två reaktorer har stängts ned på Ringhals kärnkraftv­erk, Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet 2019/2020 och Ringhals 1 ett år senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden