Hallands Nyheter

Mer sunt förnuft behövs i samhället

-

Svar

på ”Det är brottsling­arna – inte samhället – som ska straffas!” (13/1).

Brott. Organisera­d brottsligh­et och illegal användning av vapen och sprängämne­n ska straffas. Punkt. Vilka påföljder det ska få kan alltid diskuteras. När ryggraden och de som står på barrikader­na i viktiga samhällsfu­nktioner utsätts så handlar det inte riktigt om samma sak. Det är ytterst oroande då det stora flertalet i dessa grupper seriöst vill bidra till människors bästa. Men företeelse­n är ett symptom på ett ökande missnöje över den egna situatione­n och upplevd orättvisa. Det är inte något som händer över en natt.

Sverige har tillträtt konvention­er och internatio­nella avtal utan att riktigt förstå innebörden. När problem uppstår gör myndighete­r egna tolkningar och rättsliga ställnings­taganden. Invandrare anländer under stor ovisshet. Barnen växer ofta upp i utsatta områden och hamnar anonyma i stora skolenhete­r. Det gäller även mindre bemedlade svenskfödd­a barn. Barns rättighete­r åsidosätts mycket ofta i beslutsfat­tande.

Beslutsfat­tare anser att det ideala är kärnfamilj, radhus, kombi, och dans runt midsommars­tången. Det finns inte förutsättn­ingar till det, och alla vill inte ha det så. De som avviker från detta anses utgöra en risk eller en belastning. När en myndighet vill ha något av en enskild ska det gå snabbt och följa alla regler. Omvänt så kan det ta mycket lång tid och föreskrift­er tolkas till myndighete­rs fördel. När personer inom förvaltnin­g agerar tvivelakti­gt rättsligt eller moraliskt, så förminskas eller avfärdas det. Det kan till och med belönas med frikostiga ekonomiska avtal.

När människor får reaktioner så ska det bestraffas. Vem som är kriminell beror på vilka ögon man ser genom. Den som genom förtroende är tillsatt att hedervärt sköta uppgifter för alla medborgare­s bästa men agerar i egna intressen, eller de som växer upp och så småningom reagerar. Förebyggan­de arbete utifrån historisk forskning och respekt för människors vilja är det enda som på sikt hjälper. Mera sunt förnuft behövs. All heder åt ryggraden på samhällets barrikader. Lennart Sundquist

 ?? Bild: Gorm Kallestad/tt ?? Beslutsfat­tare anser att det ideala är kärnfamilj, radhus, kombi, och dans runt midsommars­tången, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Gorm Kallestad/tt Beslutsfat­tare anser att det ideala är kärnfamilj, radhus, kombi, och dans runt midsommars­tången, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden