Hallands Nyheter

Bertil Uhlin har återskapat sitt Villa Havsborg

-

Varberg: Det hundrasju år gamla huset Villa Havsborg har fått en ny skepnad. Men i stället för att anpassa sig efter det moderna har husets ägare Bertil Uhlin valt att gå en annan väg. Han har gjort allt han kan för att huset ska se ut som det gjorde när det var nybyggt. För HN berättar han om arbetet som nu börjar bli klart.

I utkanten av det område som kallas Södra villastade­n på Rosenfreds­gatan 1 ligger ännu ett hus med en historia som sträcker sig över ett århundrade. Nyligen har dess ägare, Bertil Uhlin, valt att göra något ovanligt. Nämligen att så långt det går återskapa huset till dess ursprungsu­tseende. Det var 1913 som huset, som fått namnet Villa Havsborg, stod klart. Det har haft många ägare genom åren, men det var två systrar från Borås som lät uppföra huset.

De hade ärvt pengar och ville nu ha ett sommarhus. Deras namn verkar ha fallit glömska. Dock inte det faktum att systrarna inte kom överens vilket gjorde att huset redan från början hade två separata ingångar.

– De tålde verkligen inte varandra och hade varsin del av huset, säger Berit Uhlin som köpte Havsborg 2005.

Innan dess har huset ägts av bland andra Bengt och Majbritt Westergård och Åker Ellborg som hade barnläkarm­ottagning i huset.

– På 1940-talet var det Barre som ägde huset och då gjordes också en hel del förändring­ar, säger Bertil Uhlin.

När Bertil Uhlin tog över var taket i dåligt skick. I samband med att det åtgärdades byggdes vinden om till en tredje lägenhet i huset. Fyra av kuporna på taket tillkom då. Tanken var att fasaden skulle åtgärdas redan då, men så blev det inte.

– Det fanns ett garage på baksidan innan. Det rev vi förra året och ersatte med ett mindre hus. När det kom till så såg ju huset ännu värre ut så då kände jag att det var dags att få ordning på detta, säger Bertil Uhlin.

” Det visar ju att det är många som tycker att det är kul att man bevarar den gamla stilen.

För att huset ska få rätt utseende så har det krävts lite detektivar­bete. Uhlin har studerat både gamla ritningar och fotografie­r. Men det är också en hel del detaljer på huset

som Bertil Uhlin själv har kommit på. Bland annat de två smideslykt­orna som är placerade på västfasade­n.

– Utgångspun­kten har hela tiden varit att huset ska bli så likt som möjligt som det såg ut när det var nybyggt, säger Bertil Uhlin.

Mönstret som putsen har fått är samma mönster som huset hade när det byggdes. Putsen är lagt i tre lager.

Under har man använt sig av moderna byggteknik­er för att huset ska hålla så länge som möjligt.

Arbetet har heller inte gått obemärkt förbi. Häromvecka­n belönades Bertil Uhlin med hembygdsfö­reningen Gamla Varbergs kultuthist­oriska diplom.

– Exteriören har anpassats till det tidiga 1900-talets ursprung. Detta visar att äldre byggnader i Varberg kan förnyas med respekt för såväl historia som arkitektur. En förebild för andra renovering­sprojekt i Varbergs småskaliga och känsliga stadskärna, säger Lars Grimbeck, ordförande i hembygdsfö­reningen Gamla Varberg.

– Det visar ju att det är många som tycker att det är kul att man bevarar den gamla stilen. Annars så ska ju allting vara modernt, säger Bertil Uhlin.

Och namnet då. Villa Havsborg. Var kommer det ifrån?

Bertil Uhlin vet inte. Lokalhisto­rikern Peter Börjesson vet inte heller. Men han har en kvalificer­ad gissning. När huset byggdes var det öppet hela vägen ner till havet från villan.

– Det är ganska troligt att namnet kommer från att det är en borg vid havet, säger han.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Bertil Uhlin har ägt Villa Havsborg sedan 2005. Han har länge velat göra någonting åt husets utseende. Nu är allt nästan klart och han är mycket nöjd med resultatet. Huset är beläget på Rosenfreds­gatan 1. På bottenplan huserar företaget Cityomsorg­en. I övrigt finns det två lägenheter i huset på ungefär 135 kvadrat vardera.
Bild: Annika Karlbom Bertil Uhlin har ägt Villa Havsborg sedan 2005. Han har länge velat göra någonting åt husets utseende. Nu är allt nästan klart och han är mycket nöjd med resultatet. Huset är beläget på Rosenfreds­gatan 1. På bottenplan huserar företaget Cityomsorg­en. I övrigt finns det två lägenheter i huset på ungefär 135 kvadrat vardera.
 ??  ?? Smidesdeta­ljerna fanns inte när huset byggdes utan dessa har Bertil Uhlin själv valt att lägga till. Han tycker om mycket detaljer. Lyktorna och dess hållare är från tidigt 1900-tal. Vapensköld­en är Filipstads stadsvapen.
Smidesdeta­ljerna fanns inte när huset byggdes utan dessa har Bertil Uhlin själv valt att lägga till. Han tycker om mycket detaljer. Lyktorna och dess hållare är från tidigt 1900-tal. Vapensköld­en är Filipstads stadsvapen.
 ??  ?? Bertil Uhlin har inte lyckats hitta något fotografi eller någon ritning som visar den södra fasaden. När ingången som finns där kom till är därför oklart. Systrarna som byggde huset hade sina ingångar på norra respektive östra fasaden.
Bertil Uhlin har inte lyckats hitta något fotografi eller någon ritning som visar den södra fasaden. När ingången som finns där kom till är därför oklart. Systrarna som byggde huset hade sina ingångar på norra respektive östra fasaden.
 ??  ?? Havsborg ligger i utkanten av det område som brukar kallas Södra Villastade­n där bland annat Villa Wäring, Heijlska Villan och Jobsons Villa ingår.
Havsborg ligger i utkanten av det område som brukar kallas Södra Villastade­n där bland annat Villa Wäring, Heijlska Villan och Jobsons Villa ingår.
 ?? Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se ??
Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se
 ?? Bild: Annika Karlbom annika.karlbom@hn.se ??
Bild: Annika Karlbom annika.karlbom@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden