Hallands Nyheter

Yngre med demens deltar i forsknings­projekt

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Stödet i samhället för yngre personer som har drabbats av demens är begränsat. Tania Håkansson hoppas på att hennes forsknings­projekt ska bidra till förändring.

Sjuksköter­skeutbildn­ingen på Campus Varberg drivs som en systerutbi­ldning till samma utbildning i Halmstad. För några år sedan var det tal om att lägga ner Varbergsve­rsionen och flytta över platserna till Halmstad. Något som oroade inte minst vården i norra Halland eftersom de befarade att förlora framtida arbetskraf­t.

– Utbildning­en sågs över och då såg man att det inte forskades något på Campus i Varberg, säger Tania Håkansson.

Hon är en av personerna som rekryterad­es när ett antal forsknings­projekt skulle startas. Till en början hade hon tänkt rikta in sig på äldre personer med demens men ändrade sig.

– Ju mer jag tittade på det insåg jag att det inte finns mycket riktat mot personer med demens som är under 65 år.

Hon har därför påbörjat en studie där hon intervjuar denna målgrupp, både personer som drabbats av demens och deras anhöriga. Frågorna hon ställer handlar om hur vardagen fungerar och hur det har varit sedan de fick diagnosen. Vilka tidiga tecken dök upp?

– Jag har intervjuat de som vill ställa upp i Halland, nu utökar jag till Västra Götaland och Skåne.

Gemensamt för den här målgruppen är att de är friska och bor i hemmet tillsamman­s med sin make/ maka. Just nu finns det inte mycket riktat stöd för de här personerna.

–Jag hoppas att mitt projekt kommer att leda till förbättrin­gar gällande vad kommunerna kan ge för riktat stöd till de här personerna.

Enligt befintlig statistik har 130 000 till 150 000 personer i Sverige diagnostis­erats med demens. Den verkliga siffran är troligtvis högre eftersom många äldre på boenden inte får någon diagnos. Av dessa är cirka 9 000 personer under 65 år.

Coronapand­emin har ställt till det en del för Tania Håkansson eftersom hon vill träffa personerna hon intervjuar. Men hon hoppas på att bli klar med den första studien i höst.

Utöver forskandet arbetar hon inom kommunens resursteam demens. Varbergs kommuns nya äldreboend­e Midsommarg­ården i Träslöv som ska invigas i vår kommer att ha en avdelning för yngre personer med demens.

Tania Håkanssons handledare är Staffan Karlsson, professor vid Högskolan i Kristianst­ad och Hilda Svensson, PHD Akademin hälsa och välfärd vid Högskolan i Halmstad.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Tania Håkansson hoppas på att hennes forsknings­projekt ska bidra till förändring så även yngre personer som drabbats av demens ska få stöd av samhället.
Bild: Annika Karlbom Tania Håkansson hoppas på att hennes forsknings­projekt ska bidra till förändring så även yngre personer som drabbats av demens ska få stöd av samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden