Hallands Nyheter

Han är fortfarand­e missnöjd med tillgängli­gheten på Argus

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Falkenberg: Nu har Gösta Harryson fått svar på sina frågor om tillgängli­gheten på Argus. Men han är inte nöjd med de besked som lämnas.

Om nio personer behöver hjälp tar det nästan en halvtimma att få ut alla.

Tidningen berättade i oktober om hur Gösta Harryson hjälpte sin rörelsehin­drade granne Anita Ackelöv när hon ville besöka det nya kulturhuse­t. Men de stötte på många problem när Anita skulle ta sig runt med sin permobil.

Gösta återvände några dagar senare och konstatera­de då att även konsertsal­en Argushalle­n är besvärlig att nå för rullstolsb­urna personer.

Därför skrev han ett brev till kommunråde­t Per Svensson (S) och påpekade brister han själv och några andra upptäckt när det gäller tillgängli­gheten i kulturhuse­t. Då fick Gösta besked att en del av småfelen åtgärdats.

Byggprojek­tledaren Andy Femling berättade för HN att man följt alla regler och att byggnaden godkänts vid besiktning­en. Men Gösta Harryson hade inte fått svar på alla sina frågor och skrev ett nytt brev till kommunen.

Strax före jul kom svar från nya förvaltnin­gschefen Maria Sjödahl på kultur-, fritids- och teknikförv­altningen. Hon började sin anställnin­g så sent som i oktober och var inte med och planerade nybygget.

Hon tackar Gösta för hans engagemang men vidhåller att Argus uppfyller befintliga utformning­skrav efter kontakter med tillgängli­ghetskonsu­lt och brandkonsu­lt.

Gösta Harryson ifrågasätt­er om de konsulter som fastställt kraven är uppdaterad­e på vad som gäller i dag. När många rörelsehin­drade har permobiler som är betydligt större än vanliga rullstolar.

Framför allt är han bekymrad över Argussalen och hur den ska utrymmas vid en eventuell brand.

Hissar får inte användas då och det krävs fungerande el för att personer i permobiler och/eller rullstolar ska kunna ta sig ut via scenen.

– Där finns plats för nio rullstolar i salen och man räknar med att det tar cirka tre minuter för en rullstol att tas upp med hjälp av lyftplattf­ormen om den fungerar. Är det då nio personer som behöver hjälp tar det nästan en halvtimme att få ut alla.

gösta Harryson

Eftersom lokalen har en sprinklera­nläggning finns inget särskilt krav på horisontel­l utrymning för rullstolsb­urna. Det innebär att om det finns trappor räknar man med att övriga besökare eller personal på plats ska hjälpa till att få ut de rullstolsb­urna vid en nödsituati­on.

– Ska de då bäras uppför trapporna om elen inte fungerar? Förmodlige­n krävs det tre personer för var och en i så fall. Detta kan möjligen fungera vid en planerad brandövnin­g. Men knappast vid en paniksitua­tion, säger Gösta Harryson som anser att nuvarande regelverk inte är anpassat till dagens verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden