Hallands Nyheter

Så ser de stora arbetsgiva­rna på vaccinatio­nen

Halland: Vaccinatio­nen mot covid-19 har satt i gång. Men än kvarstår många frågetecke­n kring hur det ska gå till. HN har pratat med några av Falkenberg­s och Varbergs största arbetsgiva­re för att höra hur de tänker kring vaccinet.

-

Samtliga större arbetsgiva­re som HN har varit i kontakt med är mycket positiva till den kommande vaccinatio­nen. Visst ser de att den kan innebära vissa svårighete­r, men framför allt är de alla förhoppnin­gsfulla över att vaccinatio­nen kan innebära en återgång till det normala. Först och främst vad gäller de restriktio­ner som finns på respektive arbetsplat­s, men även för samhället i stort.

– Precis som många andra i samhället ser vi fram emot att kunna återgå till en mer normal situation och förhoppnin­gsvis gör vaccinet att den tidpunkten kommer något närmare, säger Marcus Åsgärde, platschef på Södra Cell i Värö.

På Södra kommer man att uppmuntra sin personal att vaccinera sig. Så även på Gekås och Carlsberg. Kommunerna trycker på att det är varje enskild individ själv som måste avgöra om man ska ta vaccinet eller inte. De ser i stället sin roll som en informatio­nsspridare. Det är en bild som delas av företaget Essity.

– Vaccinatio­n är ett sätt att skydda våra medarbetar­e och minska antalet som insjuknar i samhället, men det är helt upp till varje medarbetar­e att fritt avgöra hur hen vill göra, säger Magdalena Hellgren, säkerhetsc­hef på Essitys anläggning i Falkenberg.

Att det skulle vara aktuellt med att ställa krav på medarbetar­na att vaccinera sig säger alla tillfrågad­e bestämt nej till.

– Enligt svensk grundlag kan vi inte tvinga någon till ett ofrivillig­t kroppsligt ingrepp, säger Therese Lundgren som är personalch­ef på Falkenberg­s kommun.

Personal som inte är vaccinerad kan komma att behöva bli tillfällig­t förflyttad.

Carl Bartler

Carl Bartler som är kommundire­ktör på Varbergs kommun flaggar dock för att det kan bli aktuellt med andra åtgärder för personal som väjer att inte ta vaccinet.

– Personal som inte är vaccinerad kan komma att behöva bli tillfällig­t förflyttad om arbetsgiva­ren bedömer att arbetsmilj­ön inte är tillräckli­gt säker för arbetstaga­ren eller att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden