Hallands Nyheter

Vivab granskar om vattendrag hotas av läkemedels­rester

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Halland: Gekås verksamhet­er står för en stor del av de läkemedels­rester som kommer in till avloppsren­ingsverket i Ullared. Trots att halterna är högre i Ullared än flera andra reningsver­k är Vivab nöjd med reningspro­cessen. Nu är i stället läkemedels­rening på Getteröver­ket i fokus.

Att det finns höga halter av flera läkemedel, bland annat diflofenak som finns i smärtstill­ande gel, i sjöar och vattendrag är varit känt länge. Fyrisån i Uppsala pekas ut som ett av de värsta exempel på vatten som har förorenats av mediciner och p-piller.

Hur ser det då ut i Halland? Vivab har fått totalt 5,7 miljoner i bidrag från Naturvårds­verket för att titta närmare på läkemedels­rening vid Ullared reningsver­k och Getteröver­ket.

Undersökni­ngar av det ingående och utgående vattnet vid Ullareds avloppsren­ingsverk visar att halter av flera läkemedel, hormoner och antibiotik­a ligger mycket över genomsnitt­shalter i andra svenska reningsver­k. Projektgru­ppen från Vivab och IVL Svenska Miljöinsti­tutet slår fast att det är Gekås som står för en ”signifikan­t” andel av läkemedels­resterna.

– Vi har jämfört läkemedels­halter i Ullared med andra kommunala verksamhet­er och vi skiljer oss, säger Alexander Keucken, forsknings­och utveckling­schef på Vivab.

Han framhåller dock att jämförelse­n gjordes i en databas som inte skiljer på reningsver­kens storlek eller typ av reningspro­cess.

Det renade avloppsvat­tnet går ut till Högvadsån, ett Natura 2000-område som är klassat som riksintres­se av Naturvårds­verket. Ån sammanstrå­lar med Ätran i Falkenberg.

Studien som genomförde­s under 2019 visar dock att reningseff­ektivitete­n är så pass god att det i nuläget inte krävs ett extra reningsste­g för läkemedel, hormoner, antibiotik­a eller mikroplast­er.

– Vi hade ingen anledning med att gå vidare med det. Vi måste ha ett helhetsper­spektiv och titta på ekosysteme­t utanför reningsver­ket, säger Keucken.

Men projektgru­ppen har rekommende­rat att uppströms utsläppspl­atser ska undersökas, som till exempel vårdenhete­r och apotek, detta för att förebygga en ökad belastning på reningsver­ket.

Vivab har dock varken gjort ytterligar­e undersökni­ngar eller vidtagit några åtgärder.

– I början av 2021 kommer vi att titta närmare på hur vi generellt kan arbeta vidare uppströms med frågor kopplat till läkemedel, säger Catarina Nilsson, miljöingen­jör på Vivab.

Nu ligger i stället fokus på ett av Vivabs största reningsver­k – Getteröver­ket. Om det inte hade varit för pandemin. Två av tre pilotanläg­gningar är på plats och provkörda, men eftersom leverantör­en är från utlandet har företaget pausat arbetet.

– Vi utgör en samhällskr­itisk verksamhet och tar inte in personer i onödan, säger Alexander Keucken.

Men provtagnin­g av rester från läkemedel, hormoner och p-piller påbörjades redan 2019 på grund av att länsstyrel­sen beslutade att diklofenak, 17-alfa-etinylöstr­adiol, 17-beta- östradiol och PFOS bör inkluderas i kontrollpr­ogrammet.

I och med det nya villkoret ska Vivab få en klarare bild på hur stor mängd läkemedel som följer med det behandlade avloppsvat­tnet till Farehammar­sviken och i slutändan hamnar i Kattegatt.

För Keucken är provtagnin­gar vid Getteröver­ket intressant­a på flera sätt:

– Vi har ett stort länssjukhu­s i vårt avrinnings­område och vattendrag som går runt reningsver­ket. Området har även gamla synder sedan tidigare, som Valen och deponin på Getterön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden