Hallands Nyheter

Ovanligt kraftigt jordskalv på västkusten

- Erik Nilsson/tt

Ett ovanligt kraftigt jordskalv inträffade i havet 1,5 mil väst om Grebbestad i Bohuslän tidigt på söndagsmor­gonen. Och platsen gör händelsen ”extra spännande”.

Exakt klockan 4.05 brakade det loss och magnituden uppskattad­es till 2,7, skriver Svenska nationella seismiska nätet på sin hemsida.

En effektiv väckarkloc­ka för Anna Nödtveidt som bor i Grebbestad.

– Jag vaknade med ett ryck strax efter 04, och då skakade det i hela huset. Jag har ett vitrinskåp med glas som står precis utanför sovrummet och då hörde jag hur glasen klirrade, säger hon till Strömstads tidning.

Jordskalv i liknande styrka förekommer mellan tre och fem gånger per år runt om i Sverige. Vanligtvis börjar skalv kännas från strax under 2,0 på Richterska­lan, enligt Björn Lund som är seismolog vid Uppsala universite­t dit Svenska nationella seismiska nätet är kopplat.

Morgonens skalv kändes och hördes även i orter som Tanum, Fjällbacka och Strömstad.

– Det är alltid lite spännande med lite större skalv och det här är extra spännande eftersom det skedde i just det här området, säger Björn Lund.

– Vi har inte särskilt många småskalv registrera­de i området under de senaste 20 åren. Men den största jordbävnin­gen som uppmätts med instrument i Sverige skedde faktiskt bara omkring två mil ifrån skalvet i morse, fortsätter han.

Seismologe­n pratar om Oslofjords­kalvet som inträffade 1904. Då landade magnituden på 5,4 och skalvet kändes över hela södra Sverige, Norge och Danmark. Precis som nu skedde det på en söndagsmor­gon, berättar Björn Lund.

– Strax innan högmässan så kyrkklocko­rna ringde och det var väldigt stor uppståndel­se. Ingen person skadades allvarligt men däremot rasade och sprack en hel del skorstenss­tockar i Bohuslän, och mycket puts och murar fick sprickor, säger han.

Att större skalv förekommer just här är ingen slump.

– I Oslofjorde­n och runt södra Norge finns en svaghetszo­n, där plattan började spricka för längesen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden