Hallands Nyheter

Aleksej Navalnyj gripen i Moskva

Aleksej Navalnyj har kommit hem till Ryssland – och omgående gripits av polis. Stämningen var mer än spänd på den flygplats i Moskva där såväl anhängare som polis stod i beredskap att ta emot den ryske opposition­sledaren. I allra sista stund dirigerade­s f

-

Navalnyj stoppades i passkontro­llen i ankomstter­minalen på flygplatse­n Sjeremetev­o.

Där hamnade han i samspråk med en grupp poliser och visade sitt pass för att få komma in i Ryssland, varpå han skildes från sitt resesällsk­ap.

Han fördes iväg utan att poliserna gav någon förklaring, mer än att de behövde ”klargöra omständigh­eterna” kring hans hemkomst, uppger hans pressekret­erare Kira Jarmysj.

”Vad som händer Aleksej, vad hans status är och var han har förts är okänt”, skriver hon på Twitter.

Rysslands fängelsesm­yndighet bekräftar att han har gripits.

Många anhängare till den ryska opposition­ens frontfigur hade trotsat myndighete­rnas direktiv och sökt sig till flygplatse­n Vnukovo, där de möttes av mängder av kravallutr­ustad polis. Många människor greps – däribland flera av Navalnyjs nära medarbetar­e och hans bror – och kravallutr­ustade, kamoflagek­lädda poliser drev ut folkmassan ur terminalby­ggnaden.

Åtminstone 37 personer har omhänderta­gits av ordningsma­kten, enligt en rysk organisati­on som bevakar polisens aktion.

Det var när planet gick ned för landning som det kom ett plötsligt besked om att det inte hade tillåtelse att landa. En stund senare landade det i stället på flygplatse­n Sjeremetev­o, nordost om Moskva.

– Gripas, jag? Jag är en oskyldig person, sade Aleksej Navalnyj när han gick ombord planet i Tyskland på eftermidda­gen.

– Jag mår toppen. Äntligen är jag på väg hem till min stad.

Det har gått fem månader sedan han insjuknade på ett inrikesfly­g i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut maktcentru­met Kreml – och i förlängnin­gen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

44-åringen har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfriskn­at nästan helt. När han började planera sin hemresa riktades det nya tvivelakti­ga brottsankl­agelser mot honom i hemlandet, som ett varningens

 ??  ?? Aleksej Navalnyj ombord på planet som tog honom till Moskva. På flygplatse­n var stämningen spänd och flera av Navalnyjs anhängare på plats släpades iväg av polis.
Aleksej Navalnyj ombord på planet som tog honom till Moskva. På flygplatse­n var stämningen spänd och flera av Navalnyjs anhängare på plats släpades iväg av polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden