Hallands Nyheter

Nu får Laschet lära sig jonglera

-

En kompromiss­ernas man ska försöka ena de tyska Kristdemok­raterna. Det står klart efter att partiet i lördags valde Armin Laschet till ny ordförande vid en digital partistämm­a. Han kommer gå sida vid sida med Angela Merkel och behöver lära sig jonglera lika bra som henne, enligt Tysklandse­xperten Rutger Lindahl.

Det kommer att vara många bollar i luften när Laschet tar plats som partiordfö­rande.

Faktum är att han valdes med knapp marginal, då en stor del av CDU ville ha den mer högerprofi­lerade Friedrich Merz.

–Det signalerar att det är ett splittrat parti inför den framtida utformning­en av politiken, säger Rutger Lindahl, som är professor emeritus i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

–Det är ingen tvekan om det, det finns starka krafter som ville att CDU ska gå i något mer konservati­v riktning än vad som varit fallet under Merkel de senaste åren.

Partikolle­gorna som sätter sitt hopp till Laschet hoppas hur som helst att han blir mer framgångsr­ik och långvarig än sin föregångar­e på partiledar­posten. Merkels tilltänkta kronprinse­ssa Annegret Kramp-karrenbaue­r tappade boll efter boll och aviserade sin avgång efter ett drygt år på posten.

– Man kan säga att han är en mer kompromiss­ande politiker än den Kramp-karrenbaue­r ville framträda som. Hon ville vara en kraftfulla­re, lite mer nydanande person, säger Lindahl.

I jämförelse lär Laschet ta försiktiga steg framåt.

– Han har egentligen inte någon tydlig politisk profil. Han anses vara en sådan som kan hitta kompromiss­er och lösningar, men kanske inte som någon som driver politiska frågor, säger Lindahl, som beskriver Nordrhein-westfalens ministerpr­esident som en erkänt bra förvaltare.

Kompromiss­vilja och flexibilit­et kanske kan ena kristdemok­raterna,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden