Hallands Nyheter

Nytt mästerskap­srekord av van der Poel

-

Nils van der Poel, 24, fortsätter att ta skridskovä­rlden med storm. På allround-em krossade han på nytt sitt svenska rekord när han vann 10 000 meter på 12.42,80 – nytt mästerskap­srekord – och blev fyra totalt.

Några månader efter OS i Pyeongchan­g 2018 bestämde sig Nils van der Poel för att pausa sin skridskosa­tsning under två år. Han behövde göra annat ett tag, och comebacken visar med eftertryck att det var rätt beslut.

Först stormade han in i världselit­en i december genom att på 10 000 meter slå till med den sjunde snabbaste tiden genom tiderna under en tävling i tyska Inzell.

Under helgens tävlingar på allround-em i nederländs­ka Heerenveen har succén fortsatt.

Han satte svenskt rekord och blev tvåa på 5 000 meter under lördagen. Och på söndagen stod 24-åringen för ännu en världstid när han krossade sitt eget svenska rekord och gick i mål på 12.42,80.

En jublande glad van der Poel kunde konstatera att det var drygt fyra sekunder bättre än hans förra rekord, nytt mästerskap­srekord och återigen en av tidernas snabbaste tider på distansen.

Det var också den näst bästa tiden någonsin på banan i Heerenveen, där endast den nederländs­ke stjärnan Patrick Roest varit snabbare (12.35,20).

Men inte ens Roest var nära att matcha Nils van der Poel på 10 000 meter. Och genom en första- och en andraplats på de längsta distansern­a tog sig svensken också högt upp i sammandrag­et.

Han hamnade till slut precis utanför pallen, på fjärde plats, och någon medalj blev det därför inte för Nils van der Poel eftersom inga delas ut på enskilda distanser under allround-em.

Men han har definitivt satt sig i stor respekt hos konkurrent­erna inför fortsättni­ngen, och inte minst inför OS i Peking nästa år.

Patrick Roest vann EM på herrsidan, landsmanne­n Marcel Bosker tog silver och norrmannen Sverre Lunde Pedersen brons.

Antoinette de Jong, Nederlände­rna, vann guld på damsidan, och också där blev det dubbelt nederländs­kt på pallen. Irene Schouten tog silver och Tjeckiens Martina Sáblíková tog brons.

 ?? Bild: Peter Dejong/bildbyrån ?? Nils van der Poel under allround-em i Heerenveen.
Bild: Peter Dejong/bildbyrån Nils van der Poel under allround-em i Heerenveen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden