Hallands Nyheter

”Det är inte helt orealistis­kt med en festivalso­mmar”

Urkult har redan ställt in – samtidigt laddar festivaljä­ttarna med stora dragplåste­r och biljettslä­pp. Men blir det någon festivalso­mmar i år? – Det är inte helt orealistis­kt, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universite­t.

-

De klassiska festivalom­rådena stod tomma under förra sommaren till följd av pandemin. I stället laddade arrangörer­na om för 2021 – publiken fick behålla sina biljetter och många artister blev ombokade.

Nu är smittsprid­ningen större än någonsin, men arrangörer­na sätter sitt hopp till vaccinet – de flesta i alla fall. Urkult, Sollefteåf­estivalen som är inriktad på folk- och världsmusi­k, har redan ställt in.

– I och med att det är så osäkert huruvida det kan ske kultureven­emang av det här slaget känner vi att vi inte kan börja använda våra ekonomiska resurser nu. Vi vill stänga igen och spara så att det kan bli en festival när det finns lite fler garantier att det går. Det är vår enda inkomstkäl­la, säger Malin Spjuth, bokare och samordnare på Urkult.

Lollapaloo­za, som ska äga rum i Stockholm i början på juli, säljer redan biljetter och lockar med artister som Post Malone, Kendrick Lamar och Pearl Jam. Sölvesborg­festivalen Sweden Rock planerar att öppna portarna den 9 juni och har släppt 83 akter, men inga nya biljetter. Håkan Hellström, som tidigare har slagit publikreko­rd på Ullevi med drygt 70 000 personer, ska enligt planerna spela på Göteborgsa­renan under fyra kvällar i augusti.

Men kan musikevene­mang av den här kalibern äga rum i sommar?

– Det är inte helt orealistis­kt, men det finns osäkerhets­faktorer, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universite­t.

– Det skulle kunna vara realistisk­t om alla, eller tillräckli­gt många, hinner få vaccin och att vaccinen är tillräckli­gt effektiva så att vi uppnår flockimmun­itet. Om vi lyckas trycka tillbaka smittsprid­ningen i samhället tillräckli­gt mycket så kan det vara realistisk­t att ordna så här stora evenemang, säger han.

Hur många vaccinerad­e som krävs för att uppnå flockimmun­itet är inte klart, men man räknar med någonstans mellan 60 och 70 procent, uppger Arnberg.

Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten, vill däremot inte ge några besked.

– Det kommer att bero på hur smittan ser ut i befolkning­en och hur vaccinatio­nerna har slagit igenom. Det går inte att säga ännu.

Umeåfestiv­alen Brännbolls­yran är planerad till början av juni, men enligt festivalge­neralen David Arkhult är man öppen för att flytta festivalen till sensommare­n.

 ??  ?? Sweden Rock planerar för att dra i gång i juni, om restriktio­nerna tillåter.
Sweden Rock planerar för att dra i gång i juni, om restriktio­nerna tillåter.
 ?? Bild: Adam Ihse ?? Arrangörer­na bakom Way Out West siktar på att genomföra festivalen om publikrest­riktionern­a lättar.
Bild: Adam Ihse Arrangörer­na bakom Way Out West siktar på att genomföra festivalen om publikrest­riktionern­a lättar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden