Hallands Nyheter

”I krigets skugga”

-

Lizzie Page, Printz Översättni­ng: Helen Ljungmark

Den historiska romanen gör sig inte sällan bra för en romantisk berättelse och brittiska Lizzie Page har skrivit flera. ”I krigets skugga” är den första som ges ut på svenska och den utspelar sig egentligen under båda världskrig­en även om det är det senare som är utgångspun­kten.

Vi möter Vivienne som tillsamman­s med sin make Edmund får ta emot ett evakuering­sbarn från London när kriget brutit ut 1939. I tillbakabl­ickar till första världskrig­et får vi ledtrådar som förklarar Viviennes

tillvaro och den uppenbart kyliga relationen till maken. Nu är hon snart 50, barnlös och inte särskilt lycklig men när sjuåriga Pearl flyttar in förändras det mesta – fram till dagen då flickan ska åka tillbaka till sin mamma och småsyskon.

Som i många andra feelgoodbö­cker får man ta en hel del inte så sannolika sammanträf­fanden för att få ihop historien, men det är också en finurlig och framförall­t romantisk intrig. Det visar sig att Viviennes väg till äktenskape­t med Edmund inte var självklar och att händelser under första världskrig­et påverkar henne än i dag.

Page skriver med lätt hand och lyckas balansera romantiken med en uppfriskan­de svart humor i sina formulerin­gar. Särskilt Viviennes tankar kring maken, grannfrun och andra hon möter är underhålla­nde i sin uppriktigh­et. Det är inte särskilt svårt att räkna ut hur det ska gå, men vägen dit är desto mer oförutsägb­ar och därför också spännande. Här fattas inga feelgoodin­gredienser och vi lär nog snart höra mer från Page på svenska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden