Hallands Nyheter

”Paus i karriären”

- Maria Näslund

kvinnans historia driver berättelse­n framåt så är det egentligen Jean och hennes tillvaro som är det mest intressant­a. Hon lever sitt liv genom att jobba och ta hand om sin mamma, eftersom hennes syster flyttade och någon måste stanna kvar. Man anar en gnutta uppgivenhe­t, inte minst vad gäller frågan om att hitta en man, men egentligen ingen bitterhet. Hos Jean finns ett mörker, men också små glädjeämne­n, en befriande humor och ett hopp om ett lyckligt slut.

Maria Parkhede, Lind & co Omslaget till denna debutroman för tankarna till den växande subgenren julfeelgoo­d – snötäckta granar, röda stugor och vantar kring en kopp varm choklad – men är egentligen en bild av lantligt vintermys. Historien börjar visserlige­n strax före jul, men snart är det nyårsafton och då förändras tillvaron för huvudperso­nen Philippa och hennes tonåriga dotter Bianca som inte trivs i skolan.

Det är nämligen då den framgångsr­ika karriärkvi­nnan får nog av sin mansgris till chef och säger precis vad hon tycker om honom på en fest. Konsekvens­en blir ett läge för paus och den tar mor och dotter i Philippas ärvda hus utanför Järvsö, där Bianca får ro och snabbt hittar nya vänner. För Philippa är det nya livet också välgörande, men snart måste hon försörja sig och då är det dags att åka tillbaka till Stockholm – eller?

Eftersom det här är en feelgood av typen stressad storstadsb­o flyttar ut på landet så ingår självklart en trevlig och snygg granne som har god hand med djur (och tonårsdott­er). Men Parkhede lyckas göra den ganska förutsägba­ra historien intressant; de trevande känslorna skildras varsamt och trots att man anar utgången är det svårt att lägga ifrån sig boken.

På samma vis har författare­n känsla för tonårslive­ts tvära kast och den inte alltid okomplicer­ade relationen till föräldrarn­a. Biancas 15-åriga perspektiv är trovärdigt, liksom hennes mammas närhet till oro och känsla av att inte räcka till. De övertydlig­a kapitelrub­rikerna hade vi däremot kunnat vara utan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden