Hallands Nyheter

Ny miljötekni­k blir allt för dyrt i Västerport

Varberg: Den skulle bli en av Västerport­s moderna miljölösni­ngar. Men nu hänger den planerade sopsugen löst. Den blir för dyr, tycker Vivab.

- Rebecka Kvint

Varberg: Det blir alldeles för dyrt att bygga en sopsug i Västerport. Det konstatera­r Vivab. Det mesta tyder nu på att projektet läggs ner – trots Västerport­s höga ambitioner om hållbar stadsutvec­kling.

Västerport ska enligt sitt hållbarhet­sprogram vara ett föregångse­xempel inom hållbar stadsutvec­kling. En av de fiffiga miljölösni­ngar som planerats är en sopsug (se faktarutan). Men nu är idén på väg att överges. Sopsugen ser helt enkelt ut att bli för dyr.

– Västerport kommer ju inte att byggas i ett enda svep och det innebär att det blir relativt få abonnenter i början och att vi också måste flytta anläggning­en flera gånger under utbyggnade­n. Det gör att kostanden sticker iväg. Vi tror att det här kan skena iväg och bli dyrt – mycket dyrare än om man hade byggt allt på en enda gång, säger Peter Sjöholm (M) som är ordförande i Vivabs styrelse.

Vivab aviserade sina tankar i den senaste granskning­en av detaljplan­en i höstas och Vivabs styrelse kommer fatta beslut om sopsugens vara eller inte vara under våren. Det mesta pekar på att projektet läggs ner.

– Ingen hade varit gladare än vi om vi hade kunnat bygga den. Miljömässi­gt hade det varit kanon. Man hade sluppit bilarna inne i området. Men samtidigt gäller det att hantera flera fraktioner av avfall. Stora förpacknin­gar och tidningar och sådant sköter inte vi utan FTI, Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen. Kommunen har bara ansvar

Ingen hade varit gladare än vi om vi hade kunnat bygga den. Miljömässi­gt hade det varit kanon.

Peter Sjöholm (M) ordförande, Vivab

för hushållsav­fallet – så det är inte bara en parameter som avgör detta. Västerport ska ju bli ett föregångse­xempel inom hållbarhet. Hur ska Vivab bidra till det nu när det inte blir någon sopsug?

– Vi jobbar så mycket vi kan med de bitarna. Men ekonomin en viktig faktor. Det gäller att få ihop det, säger Peter Sjöholm.

Han säger att det finns många alternativ till stora brötiga sop

bilar inne i området, men att alla tankar bara är på idéstadiet. Han nämner mindre hämtbilar som en möjlighet.

– Det vore jättesmart om vi kan få till en sopsug någon annanstans. Östra Träslöv har vi tittat lite på men det är väldigt tidigt i tankarna.

Maria Hagelberg, kommunens

projektled­are för Västerport, säger att byggföreta­gen som ska bygga Västerport vittnar om problem med sopsugar i flera kommuner i Sverige och att såväl de som kommunen eftersträv­ar en samlad sophanteri­ng där de boende kan bli av med allt avfall på samma ställe. Det blir de inte nödvändigt­vis med en Vivab-sopsug för brännbart och matrester.

I sitt mejl till HN skriver hon att hållbarhet­sarbetet inte är nedpriorit­erat bara för att sopsugen inte blir av.

Kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M) instämmer:

– Jag tycker inte att hållbarhet­sprogramme­t faller med det här för det innehåller en faslig massa annat, säger Stenkil. Det här med sopsug lät ju framtidsin­riktat och spännande och som något nytt. Samtidigt förstår jag om man tycker att det blir för dyrt. Den måste ju stå på egna ben ekonomiskt.

– Det hade varit

spännande med en sopsug. Men ibland får man inse, när man kommer längre och börjat analysera teknik och annat, att man få ge sig för att det inte funkar. Tekniken fungerar säkert men det är ju lång utbyggnads­tid i Västerport. Det är bara att konstatera och inse att det inte passar då. Jag är inte orolig för att man inte ska lösa sophanteri­ngen på ett bra sätt ändå, säger Ann-charlotte Stenkil.

 ??  ??
 ??  ?? Nu tyder det mesta på att det inte blir någon sopsug i Västerport. Vivab tycker inte att investerin­gen blir ekonomisk försvarbar, berättar företagets styrelseor­dförande Peter Sjöholm (M).
Nu tyder det mesta på att det inte blir någon sopsug i Västerport. Vivab tycker inte att investerin­gen blir ekonomisk försvarbar, berättar företagets styrelseor­dförande Peter Sjöholm (M).
 ?? Bild: Varbergs kommun / TT / Annika Karlbom ??
Bild: Varbergs kommun / TT / Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden