Hallands Nyheter

Undersköte­rskor har börjat vaccineras

Falkenberg: Sedan i fredags har drygt 100 anställda i kommunen fått sin första dos med vaccin mot covid-19. Under tisdagen var det dags för några i coronateam­et att vaccineras.

- Viktoria Andersson

Det krävs koncentrat­ion för att vaccinet ska hanteras exakt enligt instruktio­nerna. Ampullen, som räcker till sex doser, ska sakta vändas tio gånger. När innehållet blandats med koksalt är det dags för nya vändningar av innehållet innan vätskan ska fördelas jämnt i sprutorna.

– Det är inte svårt att mäta upp sprutan, men det finns ingen marginal med slarv när man drar upp för det är så exakt i doserna, berättar

Annelie Andersson, chef på hemsjukvår­den.

Det är Annelie Andersson som blandar sprutorna som några från kommunens coronateam ska få.

Hon har varit med under vaccinerin­gen på särskilda boende och är en av få i kommunen som utbildats i hur vaccinet från Pfizer/biontech ska hanteras.

– Att blanda läkemedel ingår i distriktss­köterskors och sköterskor­s vardag egentligen, men det är lite speciellt när det är så exakta mått i ampullen. I många läkemedel finns det oftast lite marginal, men när man väl blandat det här så får det inte gå en droppe till spillo för då får man inte ihop till den sista dosen, förklarar hon.

Vaccinet är fördelat i två olika kylskåp, en för patienter och en för personal. Men har det blivit doser över på särskilda boenden har de gått till personalen.

– Det blir ju alltid sex doser. Blir det då något över så går det till personalen. Vi förbrukar alla doser vi dragit upp, vi slänger inte en enda.

Hittills har ungefär 500 patienter och drygt 100 anställda fått sin första dos med vaccin mot covid-19 i Falkenberg­s kommun. Under tisdagseft­ermiddagen blev det dags för några i coronateam­et att vaccineras. Men innan dess ska hälsodekla­rationen fyllas i.

– Gravida får inte vaccineras. De som har blodförtun­nande ska inte ta sin medicin på minst två timmar.

”Det känns bra att få vara en del i att slå på bromsen för minskad smittsprid­ning.”

Annelie Andersson

Chef på hemsjukvår­den

Äter man Waran måste man ha ett rätt så nytaget blodprov innan vaccinerin­gen, förklarar Annelie Andersson.

Har det funnits några biverkning­ar bland de som vaccinerat­s i Falkenberg?

– Förutom ömhet i armen efter vaccinerin­gen så har vi någon som med förkylning­skänsla, men det släppte efter ett dygn. Annars har jag inte hört något om de doser vi släppt.

David Edentoft är

en av de som ska få sin första dos under tisdagseft­ermiddagen. Han arbetar som vikarie i olika hemtjänstg­rupper och som reserv i coronateam­et. För honom var det en självklarh­et att tacka ja till vaccinerin­gen.

– Jag tycker det ingår när man jobbar med människor att man gör allt man kan för att förhindra eventuell smittsprid­ning. Det är orsaken till att jag tar vaccinet. Men det är upp till var och en, säger han.

Trots vaccinatio­nen hoppas och tror David Edentoft att många av de nya rutinerna som införts inom äldreomsor­gen till följd av covid-19 är där för att stanna.

– Vinterkräk­sjuka och sådana sjukdomar har vi knappt haft i år, vad jag vet. Jag tror det beror mycket på att man spritar sig, tvättar händerna på ett helt annat sätt än vad man gjorde förr och att man använder munskydd och visir, förklarar han.

För Annelie Andersson

fortsätter arbetet med vaccinerin­gen en tid framöver. Hon ser det som viktigt att personalen vaccinerar sig, både för att skydda brukarna och för att anställda för egen del ska kunna börja leva lite mer normalt.

Sedan första dosen i förra veckan är hennes upplevelse att allt fungerat bra med både vaccinerin­g och samarbeten.

– Det känns bra att få vara en del i att slå på bromsen för minskad smittsprid­ning, avslutar Annelie Andersson.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Annelie Andersson blandade och gav ut doser med vaccin mot covid-19 under tisdagen.
Bild: Håkan Johansson Annelie Andersson blandade och gav ut doser med vaccin mot covid-19 under tisdagen.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? David Edentoft får sin första dos med vaccin mot corona.
Bild: Håkan Johansson David Edentoft får sin första dos med vaccin mot corona.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Under tisdagseft­ermiddagen blandas vaccin till hemsjukvår­den och personalen.
Bild: Håkan Johansson Under tisdagseft­ermiddagen blandas vaccin till hemsjukvår­den och personalen.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Annelie Andersson är en av få i Falkenberg­s kommun som fått utbildning i hur vaccinet från Pfizer/biontech ska blandas.
Bild: Håkan Johansson Annelie Andersson är en av få i Falkenberg­s kommun som fått utbildning i hur vaccinet från Pfizer/biontech ska blandas.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Vaccinet förvaras i kylskåp.
Bild: Håkan Johansson Vaccinet förvaras i kylskåp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden