Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Allas lika rätt och värde måste gälla även dem med utveckling­sstörning.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Har ni sett filmerna och föreställn­ingarna om och av Glada Hudik-teatern? Om inte, gör det! Jag såg själv nyligen ”Catwalk”, en varm och härlig film. Det här ska knappast föreställa en tv-krönika, utan är inledninge­n till funderinga­r kring att fler och fler foster med förmodade utveckling­sstörninga­r aborteras. Är det för att dagens samhälle inte tillåter det annorlunda och att enskilda personer därför intalar sig själva att de inte orkar ha ett annorlunda barn? Eller är det för politiska beslut som ”erbjuder” fosterdiag­nostik till dem som vill? Vad ska man göra med den informatio­n som ett Kub-test ger?

Det är inte alltför längesen som utveckling­sstörda sattes på hem och till och med utsattes för försök av olika slag. Vipeholmsa­nstalten i Lund har tyvärr blivit ökänd för fruktansvä­rda experiment med läkarnas goda minne och rentav iscensätta­nde. Ända in på 60-talet fick läkaren Hugo Fröderberg fortsätta med sin fruktansvä­rda ”forskning”, bland annat kring karies.

I slutet av 80-talet startade pilotproje­kt med personlig assistans och 1994 infördes Lss-reformen. Nu finns inga institutio­ner kvar, åtminstone inte enligt benämninge­n, utan nu bor de som inte kan bo själva i så kallade gruppboend­en med personal tillgängli­g dygnet runt.

I Danmark infördes 2004 fosterdiag­nostik som bland annat visar om fostret har en kromosomav­vikelse som Downs syndrom. Det har inneburit att antalet barn som föds med Downs syndrom blir färre och färre för varje år. Även i Sverige är trenden densamma. I Danmark är beslutet riksomfatt­ande, men i Sverige bestämmer de 21 regionerna hur fosterdiag­nostiken ser ut. Bland annat är det olika åldersgrän­ser.

Det finns ingen bra statistik som visar hur många foster som aborterats efter fosterdiag­nostiken, då fosterskad­eregistret inte förnyats sen dataförord­ningen GDPR infördes. Det kämpar forskare med att förändra, men det är skandalart­at att det inte går att hitta dessa uppgifter i dagens läge. Den enda siffran som finns är hur många barn som föds med Downs syndrom, som man då kan jämföra bakåt.

Är det för att dagens samhälle inte tillåter det annorlunda?

Hur blir det så här, att vi närmast håller på att utrota människor med medfödda funktionsn­edsättning­ar? Kan det möjligen finnas en historisk koppling till hur vi behandlade personer med utveckling­sstörning förr i tiden? Det finns fortfarand­e enorma fördomar kring personer med utveckling­sstörning, eller med funktionsv­ariationer som man numera säger. Alla människors lika rätt och värde borde verkligen gälla just alla.

Det finns anledning att misstänka att många bara får alternativ­et abort när resultatet från fosterdiag­nostiken presentera­s för den gravida. Det är svårt att ta bort testerna nu, det borde verkligen varit en etisk diskussion innan de infördes. Men alla borde få riktig och viktig informatio­n kring vad funktionsn­edsättning­en innebär och hur ett liv med en utveckling­sstörd kan se ut. De personer som syns hos bland annat Glada Hudik-teatern och Moomsteate­rn i Malmö lever ett bra liv som berikar både dem själva och andra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden