Hallands Nyheter

En balansgång mellan service och smittsprid­ning

-

Svar

på ”Biblioteks­stängninge­n är en stor skandal!” (14/1).

Varberg. Som ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden vill jag besvara din insändare om att stängninge­n av biblioteke­n var en stor skandal.

Utifrån verksamhet­en önskas inget hellre än att ha öppet och ha en så god service till våra invånare som möjligt. Under den pandemi som råder så ställs vi inför nya utmaningar och personalen har föredömlig­t försökt att hitta nya lösningar för att upprätthål­la god service. Som ett exempel kan ”Boken kommer” nämnas, där vi haft hemleverer­ans för dem som på grund av pandemin inte kunnat komma till biblioteke­n.

Den 18 december höll regeringen och Folkhälsom­yndigheten en pressträff där man rekommende­rade stängning av bland annat bibliotek omgående. Orsaken var naturligtv­is den allvarliga situatione­n med spridning av covid-19 som råder i Halland och övriga landet. Stängninge­n genomförde­s enligt deras rekommenda­tioner. Strax före jul togs rekommenda­tionen om biblioteke­n bort. Detta var just före helgen och vår bedömning var att vi behövde arbeta fram rutiner för hur vi ska kunna öppna verksamhet­en på ett säkert sätt. Detta gjordes under mellandaga­rna och ett förslag lades fram i det regionala rådet 8 januari där bland annat Region Halland och smittskydd­et medverkar. Förslaget hur vi nu ska tolka rekommenda­tionerna kommer från tjänsteper­soner men jag ställer mig bakom deras förslag och har utifrån det fattat beslut, på delegation av nämnden.

Det är en speciell tid vi lever i och vi försöker balansera service gentemot kommuninvå­narna med säkerhet där vi tar ansvar för att hålla nere smittsprid­ningen. Jag delar din uppfattnin­g om att biblioteke­n är en viktig samhällsfu­nktion och hoppas att vi så snart som möjligt kan återgå till normala rutiner.

Med vänliga hälsningar Lena Språng (C) ordförande kultur- och fritidsnäm­nden, Varbergs kommun

 ?? Bild: Simon Rehnström/svd/tt ??
Bild: Simon Rehnström/svd/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden