Hallands Nyheter

Staten måste ta ansvar för sina beslut

-

Corona. Vi lever i pandemins tid. Människor blir svårt sjuka. Sjukvården går på knäna. Vi klipper håret över sopkorgen, följer begravning­ar på länk, träffar bara vänner och släktingar utomhus, i minusgrade­r. Vi gör det för att skydda någons mormor eller storebror, för att intensivvå­rdsspecial­isten ska få ett andrum och kunna gå hem till sin familj.

I denna tid är den nya pandemilag­en nödvändig. Den ger långtgåend­e möjlighete­r för staten att begränsa trängsel och ytterst stänga verksamhet­er, den innebär ingrepp i invånares vardag och ekonomi som vi aldrig skulle acceptera i vanliga tider. Men detta är inte vanliga tider.

Denna tillfällig­a lag kan skydda liv och låta tyngda yrkesgrupp­er andas lättare. Den kan skilja mellan motionslop­p utomhus och trånga inomhusakt­iviteter, mellan riskabla och säkrare verksamhet­er. Men inskränkni­ngarna i vardag, ekonomi och frihet går inte att sticka under stol med. Och det är viktigt att människor som hamnar i kläm får kompensati­on av staten. I riksdagen krävde vi ersättning till de verksamhet­er som direkt drabbas ekonomiskt – detta var en grundförut­sättning för att vi skulle acceptera denna lag. Om staten beslutar om neddragnin­g eller nedstängni­ng, då behöver staten helt enkelt ta ansvar för sitt beslut. Därför kräver vi liberaler att regeringen ska agera nu. Frågan om kompensati­on är avgörande för oss alla, för det är från företagens moms och deras anställdas skatt som vi långsiktig­t får pengar till undersköte­rskans lön, och till brandmanne­ns, lärarens och intensivvå­rdsspecial­istens. Helheten kräver alla sina delar. Utan företagen faller på sikt skyddsnäte­t och hela välfärden.

Företagare ser sina företag gå i kras och anställda är rädda att förlora jobbet. Vi måste göra allt i vår makt för att rädda jobben, så att så många som möjligt har ett arbete att gå till.

Lars Fagerström (L) Falkenberg

Tobias Carlsson (L)

Varberg

Lina Nordquist (L) sjukvårdsp­olitisk talesperso­n Mats Persson (L) ekonomisk-politisk talesperso­n

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Om staten beslutar om neddragnin­g eller nedstängni­ng, då behöver staten helt enkelt ta ansvar för sitt beslut, skriver debattörer­na.
Bild: Johan Nilsson/tt Om staten beslutar om neddragnin­g eller nedstängni­ng, då behöver staten helt enkelt ta ansvar för sitt beslut, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden