Hallands Nyheter

Lantbruk riskerar att mista sina djur

- Stina Johansson stina.johansson@hn.se 010-471 50 10

Halland: Nötkreatur kom till slakteriet med intorkad avföring i pälsen. Nu måste lantbrukar­en komma tillrätta med problemen, annars kommer länsstyrel­sen att vidta ytterligar­e åtgärder.

År 2017 gjorde Länsstyrel­sen i Halland en kontroll på lantbrukar­ens gård efter att en veterinär informerat om att mannens djur hade kommit till slakteriet med intorkat gödsel på lår, mage och svans. Vid kontrollen upptäcktes att både liggytor och djuren var smutsiga.

Lantbrukar­en ska ha åtagit sig att åtgärda problemet men i november 2020, tre år senare, kom ny informatio­n från veterinäre­n om gödselföro­renade djur.

En ny kontroll gjordes och samma brister som tidigare uppdagades på nytt.

En gödselföro­renad päls tappar sin isolerande förmåga och bidrar till att nötkreatur­en blir känsligare för väder och vind.

ut länsstyrel­sens motivering

Enligt lantbrukar­en kan djuren ha lagt sig i skrapgånge­n i samband med att de flyttats, och därmed fått gödsel på sig.

Lantbrukar­en har nu fått ett föreläggan­de om att åtgärda djurskydds­bristerna inom två veckor. I motivering­en till beslutet skriver länsstyrel­sen:

”En gödselföro­renad päls tappar sin isolerande förmåga och bidrar till att nötkreatur­en blir känsligare för väder och vind. Vid gödselpans­ar föreligger risk för gödselbrän­na vilket innebär att gödseln orsakar irritation och frätskador på huden vilket orsakar djuren smärta och kan leda till infektione­r och lidande för djuren”

Om lantbrukar­en inte följer beslutet har Länsstyrel­sen skyldighet att vidta ytterligar­e åtgärder. Myndighete­n kan då komma att pröva frågan om omhänderta­gande av djuren och förbud att ha hand om djur.

 ?? Bild: Berit Roald ?? Bilden har inget med den aktuella gården att göra.
Bild: Berit Roald Bilden har inget med den aktuella gården att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden